Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poplach u sousedů: Do Rakouska denně přijde 300 uprchlíků!

Do Rakouska přijde denně až 300 uprchlíků (Ilustrační foto)
Do Rakouska přijde denně až 300 uprchlíků (Ilustrační foto)  (Autor: Reuters)
Autor: ljš - 
10. června 2015
05:07

Češi se uprchlických kvót děsí, Rakušané v nich ale spatřují jediné řešení krize, která u nich nastala. Tamní ministerstvo vnitra letos očeká až 70 tisíc žádostí o azyl, což je nejvíc od pražského jara roku 1968. Denně do země přijde až 300 nelegálních uprchlíků.

V porovnání s ostatními evropskými zeměmi čelí Rakousko podle ministerstva vnitra spolu se Švédskem nejvyššímu počtu azylantů na počet obyvatel. Jen v uplynulém týdnu zaznamenaly úřady 1 781 žádostí, za celý květen pak 6 240 a od začátku roku 20 620 žádostí.

Do Rakouska míří většinou běženci ze Sýrie, Iráku, Somálska a Eritrey, odkud je vyhnaly nepokoje způsobené islámskými radikály. Většina z nich má za sebou válečné trauma a potřebovala by péči psychologů. Tu ale země kvůli vysokému počtu azylantů není schopná zajistit. Stejně jako vázne ostatní lékařská péče.

Problémy jsou i s ubytováním a vláda tak musela zřídit hned několik stanových táborů. Občané se proti přijímání migrantů bouří, obávají se především zvýšení kriminality. Aktivisté proto už uspořádali několik protestů.

S masivním přílivem běženců se potýkají i další země Evropské unie. Důvodem jsou nestabilita, násilnosti a válečné konflikty v jejich rodných zemích. Především Itálie a Řecko, které běženci považují za vstupní bránu do Evropy, se kvůli tomu potýkají s velkými potížemi. Evropská komise proto navrhuje část běženců z obou zemí přerozdělit mezi ostatní státy EU. Někteří členové evropské osmadvacítky systém kvót ostře odmítají. Je mezi nimi i Česko, na které by podle tohoto plánu připadlo 1 328 azylantů.

setroseuros ( 10. června 2015 21:47 )

jeste nedavno vyhrozovali, ze zaplavi Europu. Kolik teroristu se sem uz dostalo nikdo nesecte! Abychom ssme se pak nedivili a nelitovali nasi ustretovost!! Protoze jim neni nic svate jen zabijeni!!

vvogh.t ( 10. června 2015 13:21 )

pravda

mrdlafka ( 10. června 2015 12:01 )

tvuj komunistickej fotr ten z m r d, tě měl raději stříknout na plot a né do tý blbý krávy co tě vyp.rdla, teď tu meleš nesmysle ty hovado

kinki ( 10. června 2015 10:41 )

Zabudas na to, ze ziaden stat nie je nafukovaci. No, a az sa im tam natlaci take mnozstvo imigrantov to polozi, prinajmensom zhorsi zivotnu uroven sebelepsieho statu. Ono chovat zadarmo taku masu ludi neutiahne kazdy. Nehovoriac o tom, ze akonahle dostanu azyl, podla medzinárodného prava maju automaticky narok na zlucenie rodiny, cize za nimi pride cela rodina. takze ten pocet azylantov treba vynasobit este jednou velkou neznamou.

1pravda1 ( 10. června 2015 10:15 )

Mají v Německu svoji zavedenou islámskou komunitu, nejdříve přijedou muži a pak samozřejmě, že za nimi pustí ženy a děti, a budou se množit a množit!

Zobrazit celou diskusi