Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vzkaz Islámského státu muslimům z Balkánu: Zabíjejte, kde to jde!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: haj - 
9. června 2015
22:59

Muslimové jsou v Evropě šikanováni už po staletí, tak emigrujte na území ovládané Islámským státem (ISIS), nebo zabíjejte všude, kde to jde! Takové poselství má video s názvem „Čest v džihádu“ natočené islámskými radikály, které nabírá bojovníky z Balkánu.

Asi pětadvacetiminutový film „Čest v džihádu“ byl na internetu zveřejněn 4. června. Natočen byl zřejmě již dříve, protože podle Rádia Svobodná Evropa je jeden z jeho protagonistů, Mirza Haklaj z Černé hory, již od února mrtvý.

Jedná se o první náborové video zaměřené pouze na oblast Balkánu, který byl zatím mimo zájem ISIS. „Dosud jsme se nesetkali se zprávou zacílenou na Balkán,“ řekl podle iDnes.cz Ebi Spahiu, expert na muslimské extremisty.

V nahrávce radikálové přímo promlouvají k muslimům na Balkáně a vysvětlují jim po svém historii islámu v Evropě. Dle jejich svébytného výkladu byla první světová válka v podstatě globálním útokem národů bezvěrců proti islámu.

Období od konce druhé světové války až do devadesátých let označují bojovníci ISIS za atmosféru ponížení muslimů na Balkáně, které mělo „oklamat koncept demokracie“, zatímco tamní džihádisty zradili světští vůdci. Organizace jako OSN a NATO pak měly také podle radikálů urputně zabíjet tisíce muslimů ve snaze náboženství zcela vymýtit.

Bojovníci Islámského státu ve filmu nabádají muslimy z balkánských zemí, aby se k nim přidali a vykonali tzv. hidžru, tedy přestěhovali se i s rodinami do jimi ovládaného území. „Mnoho z vás si stěžuje, že si nemohou nechat narůst plnovous nebo nosit nikáb. Teď je vaše šance, podnikněte hidžru,“ říká na nahrávce bosenský příslušník ISIS Saláhuddín al-Bosní.

Radikálové mají řešení i pro ty, kdo emigrovat nemohou. Mají podniknout teroristické útoky. „Pokud můžete, nastražte bomby pod jejich auta, do jejich domů. Pokud můžete, dejte jim jed do pití, do jídla, nechte je zemřít. Zabíjejte je všude, kde to jde,“ vyzývá na videu al-Bosní.

Na závěr videa přichází také hrozba vládám Kosova, Albánie a Makedonie: „Zasejeme do vás strach. Přijdeme za vámi s výbušnými pásy. Uděláme vám to, co jsme už dokázali v Iráku.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi