Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Doktorát jí odepřeli nacisté: Němka si školu dodělala ve 102 letech!

Ingeborg Syllm-Rapoport si dodělala doktorát ve 102 letech. V roce 1938 v nacistickém Německu nemohla obhájit svou disertační práci, protože její matka byla Židovka.
Ingeborg Syllm-Rapoport si dodělala doktorát ve 102 letech. V roce 1938 v nacistickém Německu nemohla obhájit svou disertační práci, protože její matka byla Židovka.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
9. června 2015
21:05

Ingeborg Syllm-Rapoport nemohla v roce 1938 v nacistickém Německu obhájit svou disertační práci, protože její matka byla Židovka. Nyní, o 77 let později, splnila veškeré náležitosti a ve věku 102 let se stala nejstarší německou držitelkou doktorátu, uvedla agentura AP.

Neonatoložka, tedy lékařka, která se specializuje na péči o novorozence, minulý měsíc složila ústní zkoušku a dnes svůj doktorát získala během ceremonie na univerzitě v Hamburku.

Univerzita při této příležitosti uvedla, že „nemůže odčinit nespravedlnost, která se ženě stala... nicméně může přispět k napravení nejtemnější kapitoly německých dějin“.

„Šlo o princip. Nechtěla jsem obhájit svou práci jen kvůli sobě. Ve 102 letech to opravdu nebylo jednoduché. Dělala jsem to pro všechny oběti nacismu,“ uvedla. Svou práci napsala na téma záškrtu, který tehdy v Německu představoval velký problém.

Nyní jí její přátelé pomohli vyhledat, co všechno se kolem této nemoci událo za posledních 80 let. „Univerzita chtěla napravit nespravedlnost. Byli se mnou velmi trpěliví a já jsem za to vděčná,“ citoval ji list Der Tagesspiegel.

Paní Syllm-Rapoport emigrovala v roce 1938 do Spojených států, kde pracovala jako pediatrička. Poté se v roce 1952 přestěhovala do východního Berlína. Matka čtyř dětí se stala první šéfkou neonatologie v berlínské nemocnici Charité.

Zobrazit celou diskusi