Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Firmy marně hledají lidi. Známe 10 profesí, které jim nejvíc chybí

Autor: Radka Růžičková - 
10. června 2015
09:30

Česká ekonomika se otřepává z krize, přibývá pracovních míst a ubývá nezaměstnaných. Přesto doma zůstává více než 400 000 lidí bez práce. Blesk.cz nabízí desítku tipů, kde by se mohli uplatnit.

Firmy vhodné zaměstnance hledají často marně. Každá pátá přiznává, že má s hledáním nových pracantů problém.

„Požadavky firem na zaměstnance se s technologickým pokrokem mění stále rychleji. Navíc demografický vývoj vede k tomu, že aktivní populace ve vyspělých zemích se zmenšuje,“ říká Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup ČR a SR.

„Lidí je tedy na trhu práce stále méně a mají stále více „nevhodnou“ kvalifikaci a dovednosti. Očekáváme, že nedostatek vhodných lidí na trhu práce v nadcházejících letech bude stále citelnější,“ připojuje Rezlerová.

Foto:  archiv Blesku

Hledá se superman. Zn. Rychle

A proč firmy často marně pátrají po nových pracantech? Mají přehnaně vysoké nároky! „Všichni hledají »supermana«, což je například požadavek na technika s manažerskými, obchodními a komunikačními dovednostmi a dobrou jazykovou výbavou. Takoví lidé už ale na trhu nejsou,“ vysvětluje Rezlerová.

Firmy se tak budou muset v příštích letech snažit. Vhodné pracanty si budou muset vychovat a udržet. Podle odborníků totiž bude o vhodné zaměstnance rvačka a fluktuace stoupne o 25 %.

Jaké pozice se těžko obsazují? Jaké pozice se těžko obsazují? | ManPowergroup

Nejvíc chybí řemeslníci

Chcete, aby váš potomek našel práci bez potíží? Pak vsaďte na řemeslo nebo některou technickou profesi. Ty totiž na pracovním trhu nejvíc chybí a v budoucnu bude situace ještě horší. Podle odborníků se totiž na technické obory děti rozhodně nehrnou.

„Na trhu chybí především lidé s technickým vzděláním. Řemeslníci, technici, mechanici, obchodníci a pracovníci informačních technologií se již tradičně dostávají do první desítky žebříčku pozic, na které firmy nejhůře hledají vhodné kandidáty,“ říká šéfka ManpowerGroup. Novým trendem na trhu práce je pak podle ní rostoucí nedostatek vhodných pracovníků i na nekvalifikovaná pracovní místa, jako jsou například montážní dělníci nebo skladníci.

Chybějící pracanti ale můžou být pro firmy zhoubný efekt. „Nedostatek vhodných zaměstnanců sníží jejich schopnost vyhovět zákazníkům a zároveň se sníží jejich produktivita a konkurenceschopnost,“ vysvětluje Rezlerová. A v ohrožení bude i česká ekonomika. Nedostatek vhodných dříčů může zbrzdit rozvoj českých firem a zpomalit další pokles nezaměstnanosti.

 

Foto:  archiv Blesku

8 věcí, které pomůžou získat nové zaměstnance

Slova vychovat a udržet se nespíš brzy stanou novým mottem řady firem. Aby našly vysněné pracovníky, budou se muset snažit. Udělat můžou například toto:

  • spolupracovat se školami
  • otevírat vlastní učiliště
  • zavádět »tréninkové« programy
  • sledovat konkurenty na trhu práce
  • změnit svůj přístup k zaměstnancům
  • klást větší důraz na rozvoj a motivaci zaměstnanců
  • umožnit flexibilní formy práce (zkrácené úvazky, práce z domova)
  • využít zkušeností zaměstnanců v předdůchodovém a důchodovém věku (udělat z nich trenéry, kouče nebo auditory)

 

Důvody, proč je nedostatek uchazečů Důvody, proč je nedostatek uchazečů | ManPowergroup

josemu ( 28. listopadu 2015 09:36 )

Jan Werich zpíval v jedné písni ,,ten dělá to a ten zas tohle a všichni dohromady uděláme moc"!Teď sklizíme ovoce za to,že studovat můžou studovat všichni a za peníze i méně schopní,kterí by byli třeba výborní a zruční řemeslníci.Teď máme armádu nezaměstnaných (vzdělanců)

uplnejvypatlanec ( 10. června 2015 12:27 )

30 klacku cistyho je docela dost, mozna dyby slevil ... ale jinak souhlas s tema odbornikama za pusinku, no takova je holt tadle "nova doba"

sovca ( 10. června 2015 11:27 )

Podle sebe ???

Yarda ( 10. června 2015 11:02 )

Koukám, že z tebe mluví zkušenost

jindraa ( 10. června 2015 11:01 )

Bratr je zkušený "hospodský" , s hotelovou školou a s 30 letou praxí od kuchaře přes provozního až po vedoucího hotelu. A přitom už 3 roky hledá slušně placenou práci. Proč tak dlouho ? Protože je "starý" - je mu 55 let a nehodlá pracovat za 15.000 hrubého, jeho spodní hranice je 30.000 čistého. Mnozí majitelé by chtěli odborníky, ale za co nejméně peněz. Místo, aby pořádně zaplatili někoho, kdo jim bude hlídat jejich majetek a starat se o to, aby vše šlapalo, tak raději 20 x za rok zaměstnají lemply a zloděje. Asi se jim to vyplatí.

Zobrazit celou diskusi