Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mohla by zachraňovat víc životů, pojišťovna ale srdeční podporu nezaplatí každému

Autor: ČTK, bru - 
9. června 2015
14:28

Je to skoro rok, co lékaři z pražského IKEMu poprvé pacientovi voperovali přístoroj, který pomáhá přímo u srdce. Dlouhodobá srdeční podpora zachraňuje život těm, kteří čekají na transplantaci. Lékaři ale upozorňují, že by bylo třeba, aby podporu hradily pojišťovny i v jiných případech.

"Na západ od nás je tato forma využití levostranné srdeční podpory běžná. Důvodem omezení v Česku je absence úhrady pro pacienty bez výhledu transplantace. To bychom rádi změnili. I ti, kteří jsou pro vyšší věk nebo prodělanou rakovinu nevhodní pro transplantaci, by měli dostat šanci na kvalitní život," uvedl profesor Jan Pirk.

Jednasedmdesátiletý Karel Velechovský z Prahy dostal dlouhodobou podporu před rokem.

"Byl jsem 19 let po infarktu, srdce řeklo dost, nemohl jsem dýchat, špatně jsem chodil, veškeré vnitřní orgány, které byly vyživovány krví, postupně odcházely. Zhubnul jsem 15 kilo. Přístroj mi ne za pět minut 12, ale ve 12 zachránil život a ještě mi ho prodloužil. Byl to zázrak, bezvadně to pomohlo," řekl.

Karel Velechovský z Prahy už s dlouhodobou podporu žije rok. Karel Velechovský z Prahy už s dlouhodobou podporu žije rok. | Blesk/Daniel Černovský

Stejně jako ostatní pacienti s dlouhodobou podporou musí neustále nosit dvouapůlkilovou brašnu s baterií, takže se například nemůže koupat. Zdraví se mu výrazně zlepšilo, kondice se mu vrací, chodí na procházky a začíná znovu jezdit autem.

Zdravotní pojišťovny hradí mechanickou srdeční podporu jen při čekání na transplantaci, IKEM chce podle ředitele Aleše Hermana vyjednat úhradu i pro ty nemocné, kteří potřebují přístroj trvale. Dosud v IKEM dostalo přístroj 250 pacientů, z nich deset má nový typ pro dlouhodobou podporu.

Pumpa stojí přes dva miliony korun, s řídící jednotkou 2,5 milionu, když sepřipočítají i náklady na operaci a péči, částka přesáhne 3 miliony

Dlouhodobá srdeční podpora Dlouhodobá srdeční podpora | ČTK
Využití přístroje včetně úhrad od pojišťoven je součástí koncepce, kterou nyní dokončuje Česká společnost kardiovaskulární chirurgie. Dárců orgánů nepřibývá, zatímco pacientů se srdečním selháním je stále víc. Dárci jsou navíc čím dál starší a jejich srdce nelze pro transplantaci využít. Tento propad může podle lékařů řešit právě přístroj pro dlouhodobou srdeční podporu.

Zobrazit celou diskusi