Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pieta za oběti střelby v Uherském Brodu: Masakr připomenou stromy

Autor: Slávka Červená - 
8. června 2015
22:52

Blesk již ví, jak bude vypadat pietní místo před restaurací Družba, kde Zdeněk K. zastřelil v únoru osm lidí. Žádná socha, žádná cedulka se jmény, ale travnatý ovál, který protne zarezlý chodník.

Komise vybírala ze čtyř návrhů. Nejlépe se líbil od architekta Petra Brožka z pražské společnosti Brak architects.

Ten prostor musí fungovat dál a nemůže působit stísněným dojmem. Varianta se symbolickou travnatou „čočkou“ se nám zdála nejpříhodnější,“ řekl starosta města Patrik Kunčar. Nepravidelný ovál bude navýšen do mírného kopečku – 80 cm.

Protne jej rovná cesta z narezlého ocelového plechu. Spojí přechod pro chodce a vchod do restaurace. Symbolizuje událost, která narušila koloběh životů a vytvořila šrám, jizvu, ztrátu,“ vysvětlil autor.

Tento plechový chodník bude mít do travnaté plochy zářez. Po dohodě s architektem tam zřejmě na boční stranu necháme vypálit datum tragédie a pravděpodobně osm rýh – symbol osmi zmařených životů. Jména se tam v žádném případě neobjeví,“ upřesnil starosta.

Podle architekta z místa zmizí osm tújí. Zůstanou tam jen dvě borovice a dosazen bude listnatý strom. Dílo by mělo stát 800 tisíc.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi