Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šmejdi zase při chuti a s novými triky: Zabijačkové hody nebo falešné výhry v loterii!

Autor: Andrea Ulagová - 
9. června 2015
06:20

16. dubna 2013 Blesk rozjel petici proti šmejdům, kterou postupně podepsalo téměř 180 tisíc lidí, a už koncem téhož roku Sněmovna odsouhlasila nové znění zákona, který nekalým prodejcům přistřihl křídla. Přesto jsou zase při chuti a krouží okolo peněženek seniorů!

Zákon podstatně zpřísnil pravidla. Prodejci mají zákaz na letácích lákat na výlety, obědy a dárky. Povinností pozvánky je uvedení skutečnosti, že jde o prodej zboží. Organizátor prodejních akcí je povinen akci deset dnů předem ohlásit České obchodní inspekci.

To ale firmy i nadále porušují, neštítí se ani agresivních obchodních praktik. ČOI v prvním čtvrtletí ale díky přísnějšímu zákonu udělila pokuty ve výši 16 milionů korun. „Rekordní pokuta 800 tisíc korun byla udělena za to, že firma opakovaně lákala spotřebitele na zabijačkové hody, ačkoliv šlo o klasickou předváděcí akci,“ řekl Blesku mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Šťastný podvedený senior. Šťastný podvedený senior. | Archiv Blesku

Na akci šmejdi nabízeli sady nádobí a vysavače a spotřebitelé údajně získali výhru 50 tisíc korun, za kterou si mohli zboží vybrat. „Byla to lživá informace, ve skutečnosti museli vynaložit další peníze, např. 29 900 Kč, aby si zboží mohli odvézt domů,“ dodal Fröhlich.

Rekordmanem v počtu pokut je pražská firma, která dostala 21 sankcí za 3 530 000 Kč. I díky vám a petici Blesku proti šmejdům tažení proti nepoctivcům rozhodně nekončí. 

„Z nárůstu pokut je patrné, že zákon proti šmejdům uvolnil ruce České obchodní inspekci, která od 15. ledna 2014, kdy vešel v platnost, může útoky nepoctivých prodejců kontrolovat pěkně zblízka. Maximální výše pokuty je navíc pět milionů korun,“ řekla Olga Nedbálková, jedna z vedoucích týmu Blesku proti šmejdům.

Nasbírané podpisy se museli „vmáčknout“ do několika šanonů. Nasbírané podpisy se museli „vmáčknout“ do několika šanonů. | Blesk

„Jsem na tým, který proti šmejdům aktivně bojoval a přiměl zákonodárce v rekordním čase změnit zákon, nesmírně hrdá. Bezohledné okrádání českých seniorů už pro šmejdy není tak snadné. Podle našich informací dokonce mnoho z nich opustilo tuzemský trh a zkouší své štěstí u sousedů na Slovensku.“

Pokusili jsme se získat vyjádření od pokutovaných firem. Většina z nich se ale podle pravidel „správných šmejdů“ kryje virtuálními sídly firem. Podívejte se:

 

Video NOVÉ PRAKTIKY ŠMEJDŮ. - Andrea Ulagová, Jan Jedlička, Jaroslav Bouda
Video se připravuje ...


„TOP 5“ firem s nejvyšším počtem pokut:

Pneubotky s.r.o. - sídlo: Ke Strašnické 50/16, Praha 10 - Strašnice. 21 pokut celkem za 3 530 000

TZTransport s.r.o. - sídlo: Husovo nám. 66,  Roudnice nad Labem. 12 pokut celkem za 2 285 000

Spokojená domácnost s.r.o. - sídlo: náměstí Osvoboditelů 1371, Praha 5 - Radotín. 9 pokut celkem za 1 270 000

Happy Babby, sídlo: náměstí Přátelství 1518/3, Praha - Hostivař. 6 pokut celkem za 1 100 000

AQUA Activity s.r.o.: sídlo Holečkova 789/49, Praha 5. 3 pokuty celkem za 1 400 000.


anna1234 ( 9. června 2015 12:03 )

"Děcka by si měli sednout se svými starými rodiči a promluvit si o financích.... navrhnout aby si nasetrili nějakou finanční rezervu... a zbytek peněz které nepotřebuji aby dávali dětem nebo vnoučatum ..kterým to kolikrát pomůže... Tak tohle si v reálu nějak nedovedu představit. Důchod mých rodičů byl pro mně nedotknutelný a ani mě nezajímalo jak vysoký ho mají. Sednout si s nimi a promluvit stylem .. na život v důchodu vám stačí tolik a tolik, udělejte si nějakou finanční rezervu a navrhnout, že zbytkem důchodu můžou vypomoct mně nebo vnoučatům Nebylo by to vůči těm rodičům jaksi sprosté?

abvydavatelstvi ( 9. června 2015 10:33 )

Nikdo nevíme jak se sami buďme chovat na Staré kolena .... Napíšu vám případ ze Slovenska.... nedávno psali na azet.sk ...že jedné 86 lete ženě zloděj z domu ukradl 17 tis eur... které měla někde ve skříni a přišla na to až po měsíci... Když začneme počítat tak euro je na Slovensku zhruba 6 let....za rok ušetřila zhruba 2.800 eur ....za měsíc to bylo zhruba 240 eur... Důchody jsou tam různě .....od 280 nahoru pokud brala i vdovský... tak mohla brát kolem 400 eur... Pokud to starší člověk nedá rodině tak co s těmi penězi které jim zbývají maji dělat.... Děcka by si měli sednout se svými starými rodiči a promluvit si o financích.... navrhnout aby si nasetrili nějakou finanční rezervu... a zbytek peněz které nepotřebuji aby dávali dětem nebo vnoučatum ..kterým to kolikrát pomůže... Pokud nikoho nemají můžou přebytečné penize darovat útulkum ..charitám... nebo někomu kdo se o ně postará... Staří lidé kolikrát už neví co maji s penězi dělat.... většinou už mají všechno a skoro nic pro sebe nepotřebuji... Proto potom investují třeba i do smejdu..

bjuno ( 9. června 2015 10:23 )

A jak ty "pokuty" vymůžou???? Většina těch firem je s.r.o. - které ručí jen do výše vkladu Takže pokud to nebude trestný čin a nebudou je zavírat - nic nedokážou! A druhá věc - měli jsme v rodině ještě nedávno seniora, který měl taky nutkání někde vyrazit "ZADARMO, někde něco ZADARMO dostat, ale my jsme se mu věnovali aby se nenudil a neměl takové hloupé nápady.... Všude se o tom mluví, všude se o tom píše, ale prostě starší spořiví lidi pokud slyší na něco, tak jen na ZADARMO a víc si neuvědomují.... A ty mrchy šmejďácké toho využívají.... A začíná se to přenášet i na mladou generaci, kteří taky chtějí nejlépe zadarmo... Viz např inzeráty na práci přez internet, za 2 hodiny denně za měsíc 20 000 .....

krat5 ( 9. června 2015 06:57 )

Víte co je nejhorší, že lidé s přibývajícím věkem uvažují jinak. Stávají se z nich myšlením malé naivní děti. Přesvědčila jsem se o tom ve vlastní rodině. Proto si myslím, že pokud staří rodiče bydlí sami, jsou více ohroženi než ti, kteří bydlí s mladými. Ti většinou vědí, co se děje a zarazí to.

Zobrazit celou diskusi