Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V Turecku probíhají volby: Posílí prezident svou moc?

Autor: ČTK - 
7. června 2015
08:36

V Turecku v neděli ráno začaly parlamentní volby, jejichž výsledek ukáže, zda prezident Recep Tayyip Erdogan bude schopen posílit svou moc. Rozhodování o složení 550členného zákonodárného sboru se může zúčastnit 56,6 milionu Turků.

Voliči právě hlasují v prvních parlamentních volbách od nástupu Erdogana do úřadu hlavy státu v srpnu loňského roku. Předvolební průzkumy naznačují, že by Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP), kterou prezident založil a která vládne už 12 let, mohla zaznamenat ztrátu křesel. Nicméně rozhodně zůstane výrazně nejsilnější politickou silou v zemi.

Erdogan chce posílit své pravomoce a toho může dosáhnout jen změnou ústavy. K tomu však potřebuje podporu 367 poslanců. Aspoň 330 zákonodárců je pak nezbytných k vypsání referenda o novém základním zákonu. V dosavadním parlamentu má AKP 312 mandátů.

Zda Strana spravedlnosti a rozvoje ve sněmovně své pozice posílí či nikoli, ovlivní zejména to, kolik opozičních stran se do parlamentu dostane. Klíčový bude zřejmě úspěch či neúspěch prokurdské levicové Demokratické strany lidu (HDP); průzkumy jí dávají naději, že by mohla překonat desetiprocentní hranici nutnou pro vstup do zákonodárného sboru.

Právě HDP se v období předvolební kampaně stala terčem řady útoků. Nejvážnější byl páteční atentát na mítink strany ve městě Diyarbakir, který si podle dnešních informací policie a lékařů vyžádal tři mrtvé a kolem 220 zraněných.

Erdogan poté, co odvolil, novinářům sdělil, že policie už v noci na dnešek v souvislosti s atentátem zadržela jednoho podezřelého. "Je velmi pravděpodobné, že tato osoba je za útok odpovědná," dodal, aniž sdělil cokoli bližšího o zadrženém. Jestli existují nějací spolupachatelé, nyní zjišťuje policie.

Volební místnosti se v Turecku uzavřou v 16:00 SELČ. Žádné odhady výsledků na základě vyjádření voličů po odhlasování vydávány nebudou. První částečné výsledky by mohly být k dispozici o dvě hodiny později, podle agentury AP se první oficiální výsledky očekávají v pondělí.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi