Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tisíce lidí protestují proti summitu G7: 20 tisíc policistů v pohotovosti

Autor: ČTK - 
6. června 2015
16:38

V dějišti konání summitu skupiny hospodářských mocností G7, bavorském městě Garmisch-Partenkirchen, začala demonstrace jeho odpůrců. Organizátoři očekávají na akci až 10 000 účastníků.

Odpůrci summitu skupiny G7 nesli transparenty s různými nápisy, mimo jiné hlásajícími, že "Žádný inteligentní národ neprodává svou demokracii", nebo vyzývajícími k záchraně "životního prostředí před ekonomikou zisku". Průvod demonstrantů se má nakonec vrátit na výchozí místo před nádražím, kde je od 17:00 plánován závěrečný mítink.

V noci na dnešek a dopoledne panoval ve městě, v němž v neděli začne dvoudenní summit skupiny G7, napjatý klid. Zámek Elmau, v němž se účastníci summitu sejdou, se stále více měnil v pevnost, znepokojení obchodníci ve městě zakrývali cenné tradiční malby na fasádách svých obchodů, vyklízeli zboží z výkladních skříní a zabedňovali je.

Bílé plachty skryly například fasádu takzvaného Sorge-Hausu v centru města, který po tři generace patří rodině Sorge. Ochránit mají cenné nástěnné malby, charakteristické pro oblast jižního Německa a Rakouska, nanášené technikou fresky na čerstvou omítku, s níž se spojují. Na domě rodiny Sorge jsou vyobrazeni mimo jiné svatý Antonín, svatý Maximilián a Marie.

Demonstranti se do Garmisch-Partenkirchenu sjížděli v autobusech z nejrůznějších měst, mimo jiné z Berlína, Severního Porýní-Vestfálska a Hesenska, i ze zahraničí, napsala DPA. Podle odhadu policie přitom zhruba 40 až 50 procent osob, které se do města přijely, tvoří nikoliv skuteční odpůrci summitu, nýbrž "spíše příslušníci násilnického autonomního spektra". Tito policii známí levicoví extremisté přijeli mimo jiné z Itálie, Švýcarska, Rakouska, Řecka i Británie, řekl policejní mluvčí Hans-Peter Kammerer. I jim byl po kontrole, která neprokázala podezření nasvědčující záměru páchat trestnou činnosti, povolen přístup do města.

V jižním Bavorsku je v pohotovosti přes 20 000 policistů. Stížnosti na údajně velmi silná omezení pro demonstranty odmítl bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. "Bavorsko má rozlohu něco málo přes 70 000 kilometrů čtverečních. Jen čtyři z nich jsou pro demonstranty uzavřeny," řekl listu Passauer Neuen Presse. "Takže nikdo nemůže mluvit o velkých omezeních."

tesarl ( 7. června 2015 17:33 )

Nooo to můžemem poděkovat tobě a tobě rovným. Tak nefńukej, my ti to říkali celou dobu, ale nééé, to lezeš do perdele Amíkům a pak se divíš. V Německu Obama natahoval ruce a mnozí se ani neobtěžovali povstat, klidně dál seděli a pili pivo. A co ty? Probouzíš se co?

wimr.vegeta ( 7. června 2015 06:29 )

tak se odstěhuj a neotravuj, vozembouchu

ivuska1 ( 7. června 2015 00:49 )

Pryc s G7. Jen par chytrych lidi , kteri protestuji vedi moc dobre o cem to cele je. Skoda jen , ze v CR se neprotestuje. Pak neknucte !

kajina ( 6. června 2015 20:19 )

 A JÁ PROTESTUJI PROTI PULMARATONU V ČESKYCH BUDEJOVICICH, KVULI KTERÉMU NENÍ MOŽNÉ SE DOSTAT ANI DO MESTA ANI Z MESTA. VŠECHNY OBCHVATY KOLEM MESTA JSOU ZABLOKOVANY A VNITRNI MESTO JE VŠECH STRAN NEDOSTUPNY. TAKOVOU TRASU MOHL VYMYSLET JEN DEBIL. PŘIŠTE AŤ BEHAJI VE STROMOVCE! !!!!

Zobrazit celou diskusi