Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Putin vyloučil válku s NATO, USA chtějí tvrdší sankce

Putin odmítl, že by Rusko zaútočilo na NATO.
Putin odmítl, že by Rusko zaútočilo na NATO.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
6. června 2015
11:12

Ruský prezident Vladimir Putin důrazně odmítl úvahy, že by Rusko zamýšlelo napadnout Severoatlantickou alianci. V rozhovoru, který poskytl italskému listu Corriere della Sera, mimo jiné řekl, že něco takového si může myslet jen "nemocný člověk". USA chtějí proti Rusku zavést další sankce.

"Pokud jde o obavy některých zemí z možných agresivních akcí Ruska, myslím, že jen člověk, který není zdravý... si může představit, že by Rusko najednou napadlo NATO," prohlásil šéf Kremlu v interview. Zejména v bývalých sovětských pobaltských republikách, které jsou nyní členy aliance, však tyto obavy panují vzhledem k postupu Moskvy v ukrajinské krizi.

Ruský prezident v této souvislosti obvinil Spojené státy, že na takovéto obavy sázejí, aby vytvořily obraz nepřítele a mohly tím podpořit své ambice na zachování vedoucího postavení ve světě. Také konflikt na Ukrajině je podle něj výsledkem "neprofesionálního jednání" USA.

"Chci vám říci, že od Ruska se není čeho bát," prohlásil Putin. Rusko podle něj nevede agresivní politiku. Je prý jen nuceno reagovat na existující hrozby vůči němu.

Hospodářské sankce na Putina nefungují, uvedl šéf Pentagonu

Spojené státy musejí přijmout nové kroky v reakci na ukrajinský konflikt, protože hospodářské sankce a další iniciativy Západu nepřiměly ruského prezidenta Vladimira Putina ke změně chování. Uvedl to v pátek podle agentury Reuters americký ministr obrany Ashton Carter.

Carter se tak vyjádřil po jednání s americkými veliteli a diplomaty v Evropě. Prohlásil, že Pentagon sleduje situaci na Ukrajině velmi podrobně dělá si obavy o "budoucí vývoj věcí" po nejhorším vystupňování bojů za poslední měsíce.

Ve čtvrtek generální tajemník NATO Jens Stoltenberg obvinil Moskvu, že posílá nové vyspělé zbraně Ruskem podporovaným povstalcům na východní Ukrajině, včetně dělostřeleckých a protiraketových systémů.

Carter svolal tři desítky vysokých amerických činitelů do německého města Stuttgart k diskusím o efektivitě západních sankcí vůči Rusku a také proto, aby uklidnil znepokojené spojence.

"Je zřejmé, že sankce na ruskou ekonomiku působí," řekl Carter novinářům v letadle cestou zpět do Washingtonu. "Není ale zřejmé, že by tyto ekonomické dopady odrazovaly Putina od směřování, které bylo zaznamenáno loni na Krymu," dodal s poukazem na anexi tohoto ukrajinského území Moskvou.

"Musíme podniknout další věci v reakci na skutečnost... že Vladimir Putin podle všeho nemění postoj," dodal Carter, podle něhož tato reakce musí být politická i vojenská.

Podle Cartera nebyla na strategické schůzce přijata žádná rozhodnutí, debatovalo se však o řadě akcí, které by americká armáda mohla podniknout, aby posílila uplatňování stávající politiky. Jedním ze zvažovaných opatření prý je zvýšení počtu vojenských cvičení USA a NATO. Dalším opatřením by měly být investice do vojenských zařízení v Evropě.

Západní vůdci se v neděli a v pondělí sejdou na summitu skupiny velkých světových ekonomik (G7), z něhož byl ruský prezident Vladimir Putin vyloučen a na kterém se bude probírat ruská agrese jako klíčové téma.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tesarl ( 6. června 2015 19:49 )

Bravó Blesku, tomu říkám svoboda slova.

tesarl ( 6. června 2015 19:45 )

petrfanda ( 6. června 2015 18:24 )

Šokující video.. https://www.youtube.com/watch?v=NM7XpPzsXIg

realistaii. ( 6. června 2015 17:25 )

Tak mu přidám. Rusko je pořád několik desetiletí za rozvinutým světem...jediné v čem jsou machři je přesně kopírovat fašistické Německo a to jak v propagandě tak v činech ochrana Ukrajinských Rusů je přesně v rétorice Hitlera ochrana Sudetských Němců...a napadení Krymu neoznačenými vojáky je jak přes kopírák napadení Německa jejich vojáky v Polských uniformách...tokový byli Rusové vždy, proč by vymýšleli něco svého, když tohle fungovalo tak to oprášíme a bude to fungovat dál....no a zdejší slouhové z minulého režimu ji k tomu budou tleskat... oni na tu jejich řiť byli tak zvyklí a stýská se jim po jejím teplu a "vůni" boršče.... Putine můžeš říkat co chceš na tom Krymu jsou tví vojáci ne USA !!!!

westouw ( 6. června 2015 17:23 )

To s tesarlem švihne

Zobrazit celou diskusi