Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Komplicové bostonského atentátníka: Poslali je do basy!

Džochar Carnajev byl odsouzen k trestu smrti. Jeho komplicové si půjdou sednout.
Džochar Carnajev byl odsouzen k trestu smrti. Jeho komplicové si půjdou sednout.  (Autor: ČTK, EPA, Reuters)
Autor: ČTK - 
5. června 2015
23:19

Do basy si půjdou sednout komplicové atentátníků z bostonského maratonu. Ti Džocharovi a Tamerlanovi pomáhali zahlazovat stopy. O chystaném útoku podle vyšetřovatelů však nevěděli.

Kazach Azamat Tažajakov byl dnes v Bostonu odsouzen ke 3,5 roku vězení za pokus mařit vyšetřování atentátu na bostonský mezinárodní maraton v dubnu 2013.

Americká justice Tažajakova usvědčila, že po útoku odnesl z pokoje atentátníka Džochara Carnajeva na kolejích batoh s pyrotechnikou a notebook. Tříletý trest dostal další Carnajevův kamarád Robel Phillipos.

Carnajev spolu se svým starším bratrem Tamerlanem před dvěma lety podomácku vyrobenými bombami zabil v cíli maratonu tři lidi a 264 jich zranil.

Po atentátu požádal své tři přátele, aby odnesli z pokoje předměty, které mohly pomoci vyšetřování. Stalo se tak poté, co FBI už zveřejnila obrázky obou Carnajevů jako podezřelých osob.

Kromě Tažajakova pomáhal Carnajevovi Kazach Dias Kadyrbajev, který se k obviněním již dříve přiznal a v úterý byl odsouzen k šesti letům.

Třetím byl Američan Robel Phillipos, který byl dnes odsouzen ke třem letům za méně závažný čin lhaní vyšetřovatelům. "Za nedostatek odpovědnosti se platí," komentoval rozsudek soudce Douglas Woodlock.

Američtí vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že trojice přátel Džochara Carnajeva o plánech na atentát předem nevěděla, proto jsou jejich tresty mírnější. Tamerlan Carnajev byl krátce po atentátu zastřelen policií, Džochar byl v polovině května odsouzen k trestu smrti.

"Bolí mě, co Džochar v dubnu udělal," řekl dnes soudu vzlykající Tažajakov.

"Nešel jsem do jeho pokoje proto, že bych si myslel, že je to džihádista. Nikdy jsem si to nemyslel. Tehdy jsem jen viděl, že jeden z mých přátel je u výbuchů a nevěděl jsem, jestli je to pravda nebo ne," prohlásil.

Tažajakov mohl ze zákona dostat až třicetileté vězení, ale prokuratura pro něj žádala jen čtyři roky, protože byl ochoten svědčit proti Carnajevovi. Pro Phillipose žádali žalobci pět let.

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi