Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lechtivá demonstrace: Prostitutky protestovaly proti pokutování zákazníků

Ve Francii dnes vypukla "lechtivá demonstrace". Pod Eiffelovou věží se sešel zástup prostitutů a prostitutek, kteří demonstrovali proti novému zákonu. (Ilustrační foto)
Ve Francii dnes vypukla "lechtivá demonstrace". Pod Eiffelovou věží se sešel zástup prostitutů a prostitutek, kteří demonstrovali proti novému zákonu. (Ilustrační foto)  (Autor: Foto Blesk)
5. června 2015
22:52

Francie začíná morálně přitvrzovat. V platnost vstupuje nový zákon, který umožní policii pokutovat klienty prostitutek. Proti tomu se samozřejmě lehké ženy a lehcí muži vzepřeli a dnes večer demostrovali u Eiffelovy věže v Paříži.

Několik desítek prostitutek a prostitutů dnes večer demonstrovalo u Eiffelovy věže v Paříži proti chystanému zákonu, na základě kterého by policie mohla pokutovat jejich klienty. Informovala o tom agentura AFP.

Protest uspořádal odborový svaz sexuální práce (Strass) a asociace čínských prostitutek Ocelové růže. Nelíbí se jim navrhovaná norma, podle níž by byla koupě sexuální služby napříště přestupkem.

Pokutování zákazníků podle mluvčího Strass Thierryho Schaffausera jen zhorší už tak špatnou situaci prostitutů a prostitutek ve Francii.

Své kolegy a kolegyně přišli podpořit i sexuální pracovníci z jiných evropských zemí, včetně Švédska, Británie, Norska a Nizozemska.

Podle Pye Jakobssonové přispělo pokutování zákazníků na základě zákona, který ve Švédsku platí od roku 1999, k ještě větší stigmatizaci prostituce.

Právě švédská norma posloužila francouzským zákonodárcům jako inspirace. Pokud vejde v platnost, bude patřit k nejpřísnějším v Evropě.

 

Zobrazit celou diskusi