Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zemřel irácký exministr Tárik Azíz: Husajnův spolupracovník dostal infarkt

Exministr Tárik Azíz zemřel na infarkt.
Exministr Tárik Azíz zemřel na infarkt.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
5. června 2015
17:37

Zemřel bývalý irácký ministr zahraničí Tárik Azíz, který patřil mezi nejbližší spolupracovníky bývalého diktátora Saddáma Husajna.

Podle agentury Reuters guvernér provincie sdělil, že 79letý Azíz podlehl infarktu. Skonal v nemocnici v Násiríji, kam byl předtím převezen z vězení kvůli zdravotním problémům.

Azíz byl nejvyšším křesťanským činitelem Saddámova režimu a po mnoho let ho reprezentoval v zahraničí. V roce 2003 se sám vzdal americkým invazním silám; dva týdny poté, co Saddáma svrhly. V říjnu 2010 byl odsouzen k trestu smrti za pronásledování členů šíitských náboženských politických stran, které nyní v zemi dominují. Souzen byl však i kvůli řadě dalších provinění, za něž dostal dlouholeté tresty vězení.

Oprátce, na níž skončili další členové nejvyššího vedení někdejšího režimu, včetně Saddáma Husajna, se Azíz vyhnul také díky své víře. Poté co byl odsouzen k absolutnímu trestu, Vatikán pro něj požádal o milost. Tehdejší irácký prezident Džalál Talabání pak odmítl rozsudek smrti podepsat s poukazem na Azízův věk, zdravotní stav a náboženství.

Agentura AFP připomněla, že sám Azíz v roce 2011 požádal tehdejšího premiéra Núrího Málikího o uspíšení popravy vzhledem ke svému špatnému zdraví. Už delší dobu trpěl srdečními a dýchacími problémy, měl zvýšený krevní tlak a cukrovku.

nojasne ( 5. června 2015 22:31 )

Neříkej, to jsou mi novinky. Invaze do Íráku byla v roce 2003, to už je toto století. A za to, že se mu dařilo dobře, se musel klepat strachy, jestli ho Saddám nenechá pro jistotu zlikvidovat (diktátoři občas likvidují nohsledy, víme), nebo jestli se náhodou někomu nepovede převrat a nepůjde se podívat ke zdi, Takže stres a dostatek jídla, na cukrovku a vysoký tlak ideální. Co na tom nechápeš magore z budoucnosti ?

japos22 ( 5. června 2015 18:50 )

Jsi v jiném tisíciletí magore, bylo to v jiném tisíciletí a dařilo se mu dobře

nojasne ( 5. června 2015 18:37 )

Vysoký tlak a cukrovka. No jo, být diktátorův poskok, to je docela stresující zaměstnání. Člověk nikdy neví, jestli kulka přiletí na příkaz shora nebo zdola.

Zobrazit celou diskusi