Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Larvy komárů v pitné vodě! Ministerstvo zdravotnictví uklidňuje lidi z postižené oblasti

Larvy komára
Larvy komára  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Andrea Ulagová - 
5. června 2015
17:30

Obyvatelé Hrušovan nad Jevišovkou si prý mohou oddechnout. Komáří larvy, které byly nalezeny v místním vodovodu, jim nemohou nijak uškodit. Vodu ale přesto nesmí pít.

„Pokud člověk požije vodu s larvami komárů, není to nijak nebezpečné, ale faktem zůstává, že taková voda neodpovídá parametrům pro pitnou vodu,“ řekla Blesku tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Samotné larvy podle ní nejsou nebezpečné a nebývají nositelem nákaz. Člověka mohou ohrozit až vylíhnutí komáři, kteří nemoci přenáší po nasátí krve nakaženého jedince.

V České republice žije až 50 druhů komárů v šesti rodech. Ve světě mohou přenášet například malárii nebo zimnici, u nás takové nebezpečí nehrozí. V poslední době se hovoří o tom, že čeští komáři mohou přenášet boreliózu, ale výzkumy prokázaly, že komár nemůže být tak agresivním přenašečem jako klíště, protože virus není adaptovaný na jeho vnitřní prostředí.

Larvy komárů se vyvíjí zpravidla ve vodě v řádu několika dnů. Jejich přemnožení hrozí zejména v období záplav, protože se jim daří ve stojatých vodách.

Zobrazit celou diskusi