Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ženy mohou lékařům zakázat nebezpečný chvat při porodu! Odborník radí, jak na to

Autor: Daniela Soukalová, Klára Brunclíková - 
5. června 2015
14:54

Hostem studia Blesk byl přední český porodník Jaroslav Feyereisl. Těhotným ženám poradil, jak zařídit, aby jim při porodu na břicho doktor nenaskakoval ani na něj netlačil. Lékař ale odpovídal i na vaše otázky. Jednu z nich mu poslal přímo otec zmrzačené Lucinky. Právě při jejím porodu lékaři zakázanou Kristellerovu expresi použili.

Jaroslav Feyereisl je zásadním odpůrcem tlaku na dělohu. Přesto v minulosti sám tuto metodu použil. Upozorňuje ale, že jde o velmi nebezpečný manévr. „Kromě této metody je celá řada jiných způsobů, jak ukončit porod,“ řekl Feyereisl Blesku. 

Nastávajícím matkám také poradil, jak zařídit, aby právě jejich porodník tento nebezpečný chvat nepoužil. „Žena to může odmítnout,“ radí lékař. Do jakého dokumentu je tento požadavek nutné uvést? Na to se podívejte ve videu. 

Video Tlačení loktem na břicho nám mohou ženy zakázat, říká porodník! - Klára Brunclíková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

V chatu jste Jaroslavu Feyereislovi pokládali otázky i vy. Jednu poslal přímo otec Lucinky Blaťákové. Právě porod jeho dcery rozpoutal velké diskuse o používání zakázaných chvatů při porodu. Vlastimil Blaťák se předního českého porodníka ptal na to, jestli by nebylo nejlepší u porodu vždy pořizovat videozáznam, který by byl součástí dokumentace.

„Myslím si, že pořizovat videozáznam porodu není dobrý nápad,“ odpověděl mu ředitel Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí.

amarize ( 5. června 2015 16:12 )

Takhle sadistický porod se asi praktikuje jen tady. Rodila jsem 2x v zahraničí bez jakýchkoliv nebezpecných "chvatů", děti mám zdravé, pokaždé bezproblémový porod, o něčem takovém slyším poprve v životě a jsem v šoku !!!

lunatic ( 5. června 2015 15:08 )

Souhlasím s tím,že tento nešvar mohou pomoci vymýtit ženy -nebudou těhotné...a nebude ani chvat ;pracovní silou budou uprchlíci ... ti na penze spolehlivě vydělají a až sami zestárnou-odešlou se po hladině zas o dům dál...

Zobrazit celou diskusi