Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slovenka, která odebírá děti v Norsku: Rodiče za námi chodí sami a dávají nám své potomky

Barnevernet podle pracovnice neškodí, ale pomáhá!
Barnevernet podle pracovnice neškodí, ale pomáhá!  (Autor: Profimedia)
Autor: dce - 
5. června 2015
05:20

Slovenka Silvia pracuje už několik let pro norskou sociálku Barnevernet a tvrdí, že naše představy jsou zkreslené. Podle jejích slov norská sociálka pomáhá a neškodí. Tvrdí, že za ní rodiče často chodí i sami.

Silvia se do Norska přestěhovala za studiem – kromě jazyka ji ale zaujala i sociální ochrana dětí, které se ve škole věnovala. Chtěla pomáhat někomu, kdo to potřebuje – nyní pracuje v domově, kam je umisťována mládež. A prý se tam děti mají tak dobře, že se k rodičům vrátit nechtějí!

Silvia přibližuje konání Barnevernetu – někdy jde o akutní případy. V těch může být dítě od rodičů izolováno ihned, například když se o něj nestarají nebo ho týrají. Ale ani Barnevernet prý na vše nestačí – starší děti občas tvrdí, že pomoc přišla pozdě a ony musely vyrůstat ve špatných podmínkách.

O tom, zda rodičům odeberou péči o dítě, rozhoduje soudní řízení a rodiče mají nárok na právní pomoc zdarma. Mohou se odvolat až k nejvyššímu norskému soudu,“ řekla Silvia serveru topky.sk. Dodává, že se děti rodičům vrací často.

Ale statisticky za sociálkou chodí nejčastěji sami rodiče! „Skupina, která nejvíce kontaktuje Barnevernet o pomoc, jsou právě rodiče sami. V roce 2013 jsme pomohli více než 53 tisícům dětí a z nich bylo jen 17 procent umístěných mimo domov.“

Pokud je na Barnevernet nahlášeno něco podezřelého, rozjíždí se vyšetřování. „Rozmlouvá se s dětmi a rodiči, ti současně musí dát souhlas ohledně informací ze školního zařízení. Pak zmapujeme, jaké potřeby dítě má, a rodinám nabídneme řešení, " uvedla Silvia. Rodičům se nabízí tzv. avlastningshjem, kdy dítě den, víkend nebo týden sem tam stráví v jiné rodině, která se o něj stará, zatímco si jeho rodiče doma řeší svoje problémy.

Silvia popisuje dva případy – v prvním šlo o matku s poporodní depresí. Dítě trávilo každý třetí víkend u jiné rodiny a jeho matka se mohla věnovat sama sobě. V druhém případě se v rodině otec léčil ze závislosti na drogách a matka péči o tři děti nezvládala. Díky Barnevernetu děti každý třetí víkend jely k „náhradní“ rodině – s matkou se učily vařit, s otcem chodily třeba na houby.

cotonice ( 5. června 2015 12:42 )

Co to je za ženskou? To je přece taková k.r.á.v.a. ! S takovým studiem nechť se jde vycpat . Norové jsou v podstatě fašisti, kteří odebírají děti z rodin ,které jsou i spořádané a děti jsou státním majetkem.Není, se co divit , že z těchto dětí vyrůstají Breiwikové !!! Bože , to je hnusná společnost ! Naše sociálky by občas taky potřebovaly dostat přes prsty - taky se starají o blbosti ,ale pomoc rodinám neřeší ! Vysvětlete mi , proč jsou téměř všechny sociální pracovnice bez pochopení pro lidi - to snad mohou dělat jen ženy bez citu!

chosenovak ( 5. června 2015 12:10 )

Už vidím, jak jsou ty děcka radostí bez sebe, že se musí sebrat a jít někam na týden k cizí "rodině", tohle se určitě nikde neobejde bez řevu a slz. Je to jedno velký pokrytectví.

evita5555 ( 5. června 2015 11:37 )

Táto magorka má teda riadne vymytý mozog. Snáď si nemyslí, že jej niekto uverí. V tomto bezcitnom svete je niekedy aj horší rodič lepší rodič. A možno je celý trik len v tom, že keby mali matky lepšiu podporu od spoločnosti, tak aby ani horších matiek nebolo. Fuj.

mayflower ( 5. června 2015 11:13 )

Tak na tohle nemám slov !!!!! Ta slovena je kr...a!!!!!!

petrkramnypresident ( 5. června 2015 09:58 )

Nelíbí, proto je různě točí a mění jim "náhradní rodiny" každou chvíli. Náhradní rodina to má jako práci, takže k dětem nemusí mít vztah, když od nich děti třeba po roce odejdou jinam, tak jim přihrají jiné dítě a takhle dělají děti kolečka a vystřídají řadu náhradních rodin.

Zobrazit celou diskusi