Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pozůstalí po obětech letu 4U9525 je nemohou pohřbít, mohou za to chyby v úmrtních listech

Autor: ČTK - 
4. června 2015
19:28

Chyby v úmrtních listech několika obětí březnové havárie airbusu německé společnosti Germanwings zpozdí převoz těl a jejich předání rodinám. S odvoláním na právního zástupce pozůstalých v Německu o tom dnes informovaly zahraniční agentury. Zřícení stroje se 150 lidmi na palubě podle prozatímních výsledků vyšetřování způsobil úmyslně druhý pilot letadla.

Zpoždění v předání ostatků vyvolalo rozhořčení v rodinách obětí, které se údajně chystaly pohřbít své blízké už příští týden. Převoz se měl původně uskutečnit 9. a 10. června, kdy mělo letadlo mateřské společnosti Germanwings, aerolinek Lufthansa, převézt zbytky těl z jihofrancouzského Marseille do západoněmeckého Düsseldorfu, z jehož okolí pocházela více než polovina obětí. Náhradní termín převozu zatím stanoven nebyl.

"Vztek a zoufalství narůstá každým dnem," uvedl právník Elmar Giemulla. Ten zastupuje pozůstalé v Německu, včetně rodin 16 studentů z Haltern, kteří se na palubě Airbusu A320 vraceli se dvěma učitelkami z výměnného pobytu ve Španělsku. Některé rodiny prý naplánovaly pohřeb už na 12. června, teď ho budou muset odvolat.

Zpoždění repatriace těl, které se dotkne obětí ze všech zemí, způsobila podle mluvčího Germanwings Heinze-Joachima Schöttese chyba v úmrtních listech, která je činila neplatnými. Bližší podrobnosti k tomu nesdělil. "Pokusíme se najít řešení co nejdříve," uvedl Schöttes.

Podle Bernarda Bartoliniho, starosty obce Prads-Haute-Bléone, která úmrtní dokumenty vydávala, jde většinou o překlepy ve jménech a místech narození, které se ale podle něj vyskytly jen ve třech případech. Opravené dokumenty jeho úřad prý vystaví ještě dnes nebo v pátek.

Březnovou nehodu podle vyšetřovatelů záměrně způsobil druhý pilot Andreas Lubitz. Podle francouzské prokuratury využil odchodu kapitána na toaletu, v kokpitu se zamknul a záměrně zahájil klesání, které skončilo nárazem do hor. Následné vyšetřování ukázalo, že pilot trpěl psychickými problémy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi