Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Helena, která bojuje s chronickou leukemií: Porodila zdravé miminko!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Michaela Remešová - 
5. června 2015
17:45

V 15 letech náhle onemocněla virózou a její sestra, studentka medicíny, pojala podezření na chronickou leukemii. Po návštěvě u lékaře se diagnóza potvrdila. Heleně Veselé (42) z Prahy se zhroutil celý svět.

Bylo velmi málo pravděpodobné, že by mohla někdy porodit dítě. Potom však dostala šanci. Stala se jednou z pěti prvních pacientek, kterým v ČR transplantovali kostní dřeň. „Dárkyní byla tehdy má sestra,“ řekla Blesku paní Helena, kterou v pražském Motole operoval prof. MUDr. Jan Starý, DrSc.

Ve svých 41 letech nakonec porodila syna Daniela, který je po všech stránkách zdravý a v půl roce váží sedm kilo! „Věda pokročila. Na umělé oplodnění mne lékaři hormonálně připravovali několik měsíců. Velké šance jsem tomu nedávala, ale stal se skutečně zázrak, oplodněné vajíčko se ujalo hned na první pokus,“ vysvětluje Helena.

Porod byl pečlivě připravován, nastávající maminka byla ke konci těhotenství sledována na rizikovém oddělení a pro jistotu byl naplánován císařský řez. „První měsíce po porodu byly krušné, ale vše dopadlo dobře. Já jsem se dala dohromady a děťátko se má čile k světu. Děkuji všem, kteří se o nás tak hezky postarali,” vzkazuje prostřednictvím Blesku Helena, jejíž příběh zazní i na 14. ročníku benefičního koncertu Jdi za štěstím, pořádaného nadačním fondem Kapka naděje.

Jdi za štěstím!

Na benefičním koncertě Jdi za štěstím s podtitulem Znovuzrození vystoupí nejen známí zpěváci, ale také děti, které si samy prošly léčbou a dnes žijí normálním životem. Na koncertě zazní hity Karla Svobody (†68) v podání Báry Basikové, Michala Davida, Mariana Vojtka, Anny K. či Václava Noida Bárty.

Ten zazpívá ústřední song Jdi za štěstím a za ním se bude promítat videoklip, ve kterém si jeho hlasem zazpívají prezidentka Kapky naděje Vendula Svobodová (43) s lékaři, sestřičkami a dětmi po transplantaci kostní dřeně a chemoterapiích. „Prostě všichni otevíráme pusu na písničku, kterou ve skutečnosti zpívá Noid,“ vysvětlila s úsměvem Vendula. Koncert v pražském Foru Karlín bude 17. června vysílat přímým přenosem FTV Prima.

mikimi ( 5. června 2015 20:32 )

Nádhernej kluk! Přeju hlavně hodně zdraví.

momoko ( 5. června 2015 19:36 )

gratuluji a přeji pevné zdraví mamince i klučíkovi, statečná žena

msml20 ( 5. června 2015 19:28 )

. Přesně tak, i když ze srdce paní přeji a chlapečkovi, aby byli oba už naprosto v pořádku.

Zobrazit celou diskusi