Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Potopení čínské výletní lodi: Kapitán přežil, našli již 65 mrtvých

Autor: ČTK - 
4. června 2015
10:10

Čínští záchranáři zatím nalezli těla 65 mrtvých z výletní lodi, která se potopila v jihočínské řece Jang-c-ťiang s téměř 460 lidmi na palubě.

Oznámila to dnes čínská televize. Předchozí zprávy uváděly 26 potvrzených obětí, mezitím ale záchranáři rozřízli trup a vytáhli z něj dnes časně ráno těla 39 utonulých cestujících.

Neštěstí přežilo podle posledních údajů jen 14 osob, mezi nimi i kapitán a hlavní inženýr. Osud zbývajících 377 lidí zůstává neznámý. Záchranáři stále doufají, že ve vzduchových kapsách lodi, která se obrátila dnem vzhůru, by mohli nějací lidé přežít. Loď zatím stabilizovali za pomoci jeřábu.

Výletní loď plula po řece z východočínského Nankingu do středočínského Čchung-čchingu. Potopila se během silné bouře v pondělí kolem půl desáté večer místního času, nedaleko města Wu-chan v provincii Chu-pej. Její ztroskotání se pravděpodobně stane nejhorším námořním neštěstím v Číně za posledních 70 let.

Podle státní televize CCTV na palubě lodi bylo 456 lidí, převážně starších turistů. Původně informovala o tom, že na ní plulo 458 lidí. Podle kapitána a hlavního inženýra se plavidlo potopilo během jedné či dvou minut poté, co ho údajně zasáhlo tornádo. Posádka nevyslala nouzové volání; neštěstí ohlásilo až sedm přeživších z lodi, kteří po jejím potopení doplavali na břeh.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi