Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kajínek: Jsem napravitelný! Znovu proto žádá obnovení procesu

Autor: ČTK, simao - 
4. června 2015
09:44

Nejznámější český vězeň Jiří Kajínek stále věří, že se mu podaří dosáhnout obnovení procesu. Žádá o to již potřetí a tvrdí přitom, že není nenapravitelný.

Doživotně odsouzený Jiří Kajínek podal u plzeňského krajského soudu novou žádost o obnovu procesu. Tentokrát neřeší svou vinu v případě dvojnásobné vraždy, ale chce dosáhnout nižšího trestu, uvedlo Právo.

Doživotí dostal i proto, že znalci vyloučili možnost Kajínkovy nápravy. Kajínek chce předložit nový posudek, podle něhož jeho resocializace možná je.

"Znalec dospěl k závěru, že resocializační snahy dosáhly byť dílčího, avšak pozitivního účinku," píše Kajínek ve své žádosti. Odvolává se přitom na znalecký posudek klinického psychologa Pavla Koldy.

"Tento návrh nic nemění na mé nevině," dodal Právu nejznámější český vězeň, který si své doživotí odpykává ve věznici Mírov, odkud se mu však již jednou podařilo uprchnout. V roce 2000. Kajínek ve vězení sedí za dvojnásobnou nájemnou vraždu a jeden pokus o vraždu. K doživotí ho odsoudil Krajský soud v Plzni v červnu 1998.

Znovuotevření Kajínkova případu však již dříve odmítl současný ministr spravedlnosti Jiří Pelikán. "Mám řadu jiných případů, o kterých jsem měl jisté pochybnosti, zda byl někdo odsouzený právem. To jsou případy závažné a případ pana Kajínka takový není," uvedl Pelikán letos v březnu na FTV Prima v pořadu Partie. "Je spravedlivě odsouzený na doživotí, a tak by se s ním mělo zacházet," dodal tehdy ministr.

sores ( 4. června 2015 10:37 )

 No ten se nám tam pěkně spravil! Pak že je v base špatné jídlo, houbelec. Každý odtamtud vyleze tlustý, nebo o hezkých pár kg těžší.

milan1959 ( 4. června 2015 10:16 )

Svobodu pro Kajínka a doživotí pro jeho soudce! A finanční odškodnění za neoprávněné věznění! Děkuji.

Zobrazit celou diskusi