Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na Plzeňsku shořel autobus, který vezl 40 dětí: Malé fotbalisty včas zachránili

Autor: ČTK - 
3. června 2015
21:48

Z jejich autobusu zůstala jen ohořelá konstrukce. Na Plzeňsku dnes shořel autobus, který přepravoval 40 školáků - malých fotbalistů. Ty se naštěstí podařilo dostat včas do bezpečí. Okamžiky to však byly dramatické. Autobus byl na plynový pohon a na střeše vezl několik plynových zásobníků...

V Borovně na jižním Plzeňsku dnes odpoledne shořel autobus na plynový pohon, který převážel školáky – mladé fotbalisty. Všech 40 dětí a sedm dospělých stihlo včas vystoupit, nikomu se nic nestalo, řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Pavla Jakoubková.

Událost zcela zastavila provoz na silnici první třídy směrem na Příbram. Škodu hasiči předběžně vyčíslili na čtvrt milionu korun. V motorovém prostoru autobusu začalo za jízdy hořet po 13:15 asi půl kilometru za brdským Borovnem v kopci směrem na Míšov. Příčinou byla pravděpodobně technická závada.

Řidič si požáru všiml, zastavil u krajnice a společně s ostatními dospělými odvedl všech 40 dětí, které jely na zápas do jižních Čech, do bezpečí. Později pro ně obstaral náhradní dopravu.

"Požár měl rychlý rozvoj, celý autobus shořel za několik málo minut. Na střeše autobusu se nacházelo sedm zásobníků plynu. Naštěstí bezpečnostní systém při zaznamenání zvýšení teploty a tlaku uvnitř nádob zafungoval tak, jak měl, a došlo k samovolnému upuštění plynu přes písty," popsala událost Jakoubková.

Pár dětí si zachránilo osobní věci, v zavazadlovém prostoru vše shořelo. Žár kolem vozidla byl tak velký, že shořely i batohy, které se podařilo cestujícím vyhodit z okna do příkopu. Úplná uzavírka trvala kolem tří hodin, pak byl provoz puštěn kyvadlově jedním pruhem a při odtahování vraku se provoz opět zastavil asi na 45 minut, uvedla Jakoubková.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi