Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec rodných čísel: Slovensko bude chránit soukromí svých obyvatel

Rodné číslo na Slovensku brzy zmízí.
Rodné číslo na Slovensku brzy zmízí.  (Autor: INT, Facebook)
Autor: ČTK - 
3. června 2015
14:55

Slovensko připravuje zrušení rodných čísel, která umožňují identifikaci osob. Stát tak chce chránit soukromí obyvatel. Rodná čísla podle slovenského ministerstva vnitra nahradí jiný číselný kód, z něhož nebude možné zjistit některé osobní údaje. Od dob československé federace se rodná čísla používají také v Česku.

Rodné číslo, které už desítky let dostává každý obyvatel Slovenska, se v současnosti skládá z deseti číslic. Jedinečná kombinace čísel umožňuje přesnou identifikaci osoby a lze z něj zjistit datum narození, jakož i pohlaví.

Právě ochranou citlivých osobních údajů zdůvodnilo ministerstvo vnitra zrušení rodných čísel. Ta obyvatelé země používají například při vyřizování různých záležitostí na úřadech nebo v soukromé sféře. Rodné číslo je také uvedeno v občanských průkazech a cestovních pasech.

K rušení rodných čísel na Slovensku patrně nedojde najednou, ale postupně v rámci přechodného období, během kterého budou souběžně platit rodná čísla a nové identifikátory osob. Po ukončení přechodné fáze budou úřady vydávat doklady místo rodného čísla pouze s novým desetimístným kódem. Ten se bude skládat z číslic a písmena, osobní údaje lidí z něj vyčíst možné již ale nebude. Zavedení nového systému podle veřejnoprávního Slovenského rozhlasu přijde na 8,5 milionu eur (233 milionů korun).

Kapacita stávajícího systému rodných čísel na Slovensku by postačovala ještě na zhruba 40 let. Následně by hrozilo, že se přidělená čísla budou opakovat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi