Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Muž na ulici měl hypoglykemický záchvat: Lidé se nebáli mu pomoci

Autor: dce - 
3. června 2015
18:08

Video zachycuje muže, kterého v parku chytil hypoglykemický záchvat a on omdlel. A kolemjdoucím nebyl lhostejný. Tak dopadl praktický průzkum společnosti Medtronic. Figurant v parku vyzkoušel, zda je zdraví ostatních lidem lhostejné – a ukázalo se, že na tom nejsme až tak špatně.

Co byste dělali, kdyby jen kousek od vás náhle na zem spadl člověk? Šli byste pomoci nebo byste si hleděli svého? Právě to zajímalo medicínskou firmu Medtronic, která si nechala vypracovat průzkum na toto téma. A nebylo to pouze zaškrtávání políček na papíře – tady šlo doslova o praktický pokus.

Figurant v letenském parku předstíral hypoglykemický záchvat – pro mnohé se prostě náhle svezl k zemi a reagoval na své okolí jen střídmě.

A ve valné většině případů se k němu hned někdo vydal a zjišťoval, co se mu stalo a jak je na tom. Mnozí už vytahovali i telefon a volali záchranku. „Přišlo mi blbý ho nechat ležet,“ uvedla jedna z kolemjdoucích.

 

Poznáte hypoglykemický záchvat, tedy stav, kdy má diabetik příliš nízkou hladinu krevního cukru? Na videu můžete vidět, nejen jak to v reálu vypadá, ale také to, jak my, veřejnost, reagujeme, když někoho ve vážném stavu vidíme. A co vy, pomohli byste?

Posted by IKEM on 2. červen 2015

Ukázalo se, že lidé josu, co se cukrovky týče, už více obezřetní, než tomu bývalo dříve – ačkoliv mnozí tvrdí, že hypoglykemický šok znají, netroufli by si člověku podat cukr, protože jejich laická diagnóza by mohla být špatná.

Kolem muže ve videu sice prošlo i pár lidí, kteří jen odvraceli zrak, ale byli v menšině. Takoví se vymlouvají stále stejně – na ulici se „podobných“ prý válí spousty a jsou to jen feťáci nebo opilí bezdomovci. Mnoho lidí se bojí nákazy nebo napadení – i to je pro ně dostačující argument v tom, proč nepomoci.

Díkybohu se ale ukazuje, že většině lidí ostatní nejsou lhostejní. 

tesarl ( 3. června 2015 23:51 )

tesarl ( 3. června 2015 23:34 )

Tý woe co hulíš, ty nevíš co to je?

tgbb. ( 3. června 2015 19:10 )

Hypolykemický záchvat má různé formy. To, že by zničehonic omdlel jako zde prezentují je málo běžné. V takovém případě se může jednat o mnoho jiných příčin než o cukrovku.

Zobrazit celou diskusi