Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pacienty s rakovinou ohrožuje podvýživa. Věří fámám, že nádor zabijí vyhladověním

Autor: Andrea Ulagová - 
2. června 2015
19:00

Léčí se s nádory a ještě je navíc ohrožuje ztráta tělesné hmotnosti. Řeč je o onkologicky nemocných pacientech, kteří se kvůli nechutenství v důsledku léčby špatně stravují a hubnou.

Podle předsedy České onkologické společnosti Jiřího Vorlíčka až 57 % pacientů ohrožuje podvýživa. To znamená, že nemocní zhubli o více než 5 % své váhy za půl roku. Dokonce 23 % z nich se nachází ve středním až extrémním stadiu podvýživy.

Vyplývá to z výsledků unikátního nutričního průzkumu onkologických pacientů. Situace se sice za posledních pár let zlepšila, stále jde ale o alarmující čísla. Léčba nádoru je přitom často velmi agresivní a dostatečné stravování má velký vliv na úspěšné vyléčení.

Pacienti si ale s úbytkem váhy hlavu nelámou, mnozí ho dokonce vítají, zejména kvůli mýtům, které mezi nimi stále přetrvávají.

Podvýživa je životu nebezpečná. Ilustrační foto Podvýživa je životu nebezpečná. Ilustrační foto | Profimedia

„Stále je bohužel mnoho pacientů přesvědčeno, že nádor lze vyhladovět nebo pomohou zázračné preparáty, které nemoc vyléčí,“ říká MUDr. Petra Holečková z Ústavu radiační onkologie Nemocnice Na Bulovce.

Podle ní situaci pomáhají zlepšovat zejména nutriční terapeuti, kteří učí pacienty a i jejich rodiny, jak správně podporovat onkologickou léčbu náležitou stravou. Pomáhají i onkologové, kteří se začali věnovat problematice výživy a svým pacientům mohou od roku 2013 předepisovat speciální přípravky klinické výživy.

... ... | Shutterstock.com

Jak se má stravovat onkologický pacient?

Především je důležité přijímat dostatečně množství energie a bílkovin, dále dostatek cukrů, tuků a dostatečné množství vitaminů. Dodržovat by se měl i pitný režim, potřebné množství jsou alespoň 2 litry na den.

Pokud je pacient vegetarián, měl by přestat odmítat mléčné výrobky, živiny mohou dodat i „nezdravé“ potraviny a plnotučné výrobky.

Dále se doporučuje co nejpestřejší a pravidelná strava a konzumace malých porcí až 6x denně. Mezi doporučené potraviny patří např. drůbeží a rybí maso, mléko a mléčné výrobky, vajíčka, luštěniny, které obsahují důležité bílkoviny. Není třeba zásadně měnit svoje stravovací návyky.

Pokud to umožní onkologická léčba, může si pacient dát skleničku piva nebo vína pro zlepšení chuti k jídlu a lepší trávení.

kraken.666 ( 2. června 2015 23:41 )

a teď ještě tu tvojí pohádku o tvým mladým milenci a jak spolu šu-ká-te až se kozí chlívek otřásá ..a mazej do pelechu , kozí hlavo

abvydavatelstvi ( 2. června 2015 23:33 )

Máš chybu v Nicku ..... nemá tam být náhodou kre.ten.....!!!

kraken.666 ( 2. června 2015 23:06 )

všechno si zažila..u všeho si byla to vyprávěj těm tvým kozám co taháš za sebou ...

kraken.666 ( 2. června 2015 22:56 )

kozívydavatelství..dej si každý ráno litr kozího mlíčka ať tě nesvrbí ta tvoje zapařená PIČKA !

abvydavatelstvi ( 2. června 2015 21:30 )

Napsal jste to úplně přesně ... Já už deset let nejím vařenou stravu ...každý den jim ledový salát s trohou drezinku... ovčí sýry.. kozí mléko.. hodně ovoce.. zeleniny... občas chleba se sadlem a cibuli... někdy mám chut na polévku... ale většinou jim surovou stravu ... To si zjistěte na internetu co je surová strava... Má to ještě jednu velkou výhodu... ne jenom že nechodim po doktorech už deset let... ale vypadám o hodně mladší... pokud člověk konzumuje vařenou stravu ta hnije ve střevech protože je těžko ztravitelna a zpuobuje zdravotní potíže... ve vařené stravě se zničí všechny živiny které tělo potřebuje.. surová strava dodává živiny a silu do těla...

Zobrazit celou diskusi