Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Uprchlíci z Afriky utíkají přes Česko: Na Ústecku zadrželi skupinu mířící do Německa

Čeští policisté při akci odhalili pětici migrantů z Afriky
Čeští policisté při akci odhalili pětici migrantů z Afriky  (Autor: Policie ČR)
Autor: ČTK, simao - 
2. června 2015
14:51

Česko řeší kvóty pro uprchlíky, jenže běženci u nás už jsou. Buď přijatí dobrovolně, nebo ti, kteří se přes Česko snaží dostat dál na Západ. Policie na Ústecku odhalila pětici uprchlíků z Afriky, kteří se chtěli dostat do Německa. Jak pro Blesk.cz varuje expert, podobné situace se budou opakovat. A patrně přibývat.

Pět afrických migrantů odhalila cizinecká policie v Ústeckém kraji. Při kontrole mezinárodního autobusu, který jel z Maďarska do Berlína, objevila tři ženy z Kamerunu, muže z Nigeru a občana Burkiny Faso. Běženci se mají vrátit do Maďarska. ČTK to dnes řekla mluvčí krajské policie Alena Bartošová.

Správní řízení o vyhoštění běženců už začalo. Obvykle policie umisťuje podle Bartošové tyto lidi až do rozhodnutí do záchytného zařízení. Pětičlenná skupina žádala o mezinárodní ochranu v Maďarsku a v obdobném zařízení pobývala právě tam. Maďaři je propustili.

Nejmladšímu členovi skupiny je devatenáct let, druhý muž je pětatřicetiletý, jedné ženě z Kamerunu je dvaatřicet a dalším dvěma devětadvacet let. Od začátku roku cizinecká policie na hlavní migrační trase, která vede přes sever Čech do Německa, zadržela 139 nelegálních migrantů. Z toho 42 jich objevili policisté ve vlacích nebo v nádražních halách, 51 v mezinárodních autobusech, které jezdí po D8 do Německa, a 46 v automobilech.

Nedávno policie při kontrole na dálnici D8 zastavila dodávku ve směru do Německa. Turek v ní vezl sedm uprchlíků ze Sýrie. Problém se Syřany je v tom, že je už nelze vyhostit zpět do země původu. Opakovaně policisté nacházejí při cestě do Berlína v autech, vlacích či autobusech také nelegální migranty ze Somálska.

Situace kolem migrantů se nyní řeší po celé EU. Evropská komise chce zavést kvóty, podle kterých by měli být migranti rozdělováni po všech státech Unie, aby se ulevilo zemím, kde je jejich nápor největší.

Podobné pokusy, jako byl ten na Ústecku, mohou přibývat. „Na nové migrační vlně je nebezpečná rychlost, se kterou se odehrává. Protože Evropa je zemí migrantů od nepaměti, ale nikdy ta vlna nebyla tak mohutná a v tak krátké době jako teď,“ upozornil Blesk.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Nejprve mělo být podle kvót legálně rozděleno na 20 tisíc běženců, Česku by jich připadlo 525. Počet žadatelů o azyl však stoupá, komise nyní počítá s 40 tisíci běženci, z toho 1328 pro Česko, které však povinné kvóty nadále odmítá. A není samo. Problém je přitom i v kontrole pobytu migrantů, kteří se mohou volně pohybovat v zemích Schengenského prostoru. Samozřejmě pokud se do Evropy nějakým způsobem dostanou.

Obavy z islamistů na cestě Českem

Panují přitom obavy z toho, že se do Česka dostanou nejen ekonomičtí migranti a váleční uprchlíci, ale i lidé tíhnoucí např. k islámskému terorismu. „Zdá se, že nejmilitantnější jsou ti muslimové, kteří jsou usedlí někde v bývalých koloniálních zemích, které to táhne do vlasti. Ti také musí  projít nějakou zemí. Tak proč by neprocházeli třeba Českou republikou nebo střední Evropou. Budeme mít podobné problémy, které zažívá třeba Rakousko už několik let,“ řekl Blesk.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Video Zprávy: Drsné video, porodník tlačí na břicho rodičky! A pravda o ostrově Kos a uprchlících! - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

sateblit ( 28. června 2015 10:22 )

Vládnou tu ti, které jste si zvolili!

sateblit ( 28. června 2015 10:19 )

Tohle může napsat jen totální magor!

1pravda1 ( 2. června 2015 19:16 )

USA kam vstoupí, tam to zničí, jejich bojové výpravy jsou známé. Pořád chtějí někde nějaký převrat, ale odneseme to my, ne oni za oceánem. Nebo jste snad slyšeli, jak se postarají o uprchlíky, jak Evropě pomůžou? Ne čím hůř tady bude, čím hůř bude v Rusku tím lépe pro ně.

1pravda1 ( 2. června 2015 19:14 )

Právě byly ukázky z ostrova Kos, bydlí v nějakém přístřeší bez vody a záchodu, potřeby vykonávají venku..... na co země, které berou uprchlíky čekají - na obrovskou epidemii, při které to odnese především zchoulostivělé bílé obyvatelstvo!!! Stačí jeden člověk s ebolou...

santikxauz ( 2. června 2015 18:39 )

Proč utíkají,když jim tam USA přinesli svobodu.

Zobrazit celou diskusi