Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Porodník tlačil Janě při porodu loktem na břicho: Zmrzačil jim dceru, matce prorazil dělohu

Autor: ryc, dce - 
1. června 2015
13:05

Lékaři při porodu Jany Blaťákové (38) udělali několik velmi špatných rozhodnutí. A kvůli tomu se Janě narodila těžce postižená Lucinka (5). Přitom podle předběžných vyšetření měla být holčička zdravá. Porodník totiž použil nedovolenou Kristellerovu metodu, při níž Janě praskla děloha - ona sama u porodu málem zemřela.

Přestože Jana trpěla těhotenskou cukrovkou, lékaři ji nechali přenášet. Navíc v odhadu váhy plodu se spletli o kilo a půl. Lucinka vážila čtyři a půl kila. Jana několikrát prosila o císařský řez - porod totiž trval celý den. Ale porodníci rozhodli jinak.

Jeden z nich manželce vší silou tlačil na břicho. Ona pak začala křičet a až později jsem se dozvěděl, že v tu chvíli jí praskla děloha,“ říká otec Lucinky Vlastimil Blaťák (38). Nemocnice však u soudu tvrdila, že to není pravda. Děloha prý praskla sama.

V chorobopise není napsáno nic o tom, že lékaři tlačili rodičce na dělohu,“ hájí kolegy přednosta porodnicko-gynekologické kliniky olomoucké fakultní nemocnice Radovan Pilka.

Video Lékař rodil holčičku nepovoleným způsobem! Rodiče: Zmrzačil nám dítě! - archiv Blesku
Video se připravuje ...

Ale Vlastimil Blaťák porod nahrával na video a osudný okamžik natočil. „Tu kazetu jsem až do letošního března schovával u kamaráda. Měl jsem strach, že o ni přijdeme a spravedlnosti se nedočkáme,“ popisuje Vlastimil.

Znalec z oblasti porodnictví profesor Zdeněk Hájek potvrdil, že skutečně jde o nedovolenou porodnickou metodu. „Je to Kristellerova exprese, bohužel,“ prohlásil, když video viděl. Soudce na základě nových důkazů nařídil další zkoumání.

Blaťákovi se soudí o odškodné. Péče o těžce postiženou Lucinku stojí víc než deset tisíc korun měsíčně. „Někdo u ní musí být čtyřiadvacet hodin denně. Nevidí, neslyší, nedokáže polykat a správně dýchat. Trpí epilepsií. Žádné peníze Lucince zdraví nevrátí, ale usnadnily by nám péči o ni. Do ústavu ji nikdy nedáme,“ říká tatínek, který doufá, že díky videu s osudovým okamžikem vlekoucí se soud vyhrají.

Co je to Kristellerova exprese

Manévr, při němž porodník tlačí loktem velkou silou na břicho rodičky. Měl by tím pomoci dítě vytlačit. Hrozí však protržení  dělohy, v extrémním případě poranění jater, sleziny či zlomenina žebra. Jde o postup »non lege artis«, tedy nedovolený. A to od roku 1952! Povolený je jen jemný tlak dlaněmi.

Znáte nějaký podobný případ nebo jste Vy sama byla obětí neschopného porodníka? Pošlete nám svůj příběh na mail tip@blesk.cz!

Čtěte už v úterý v Aha! pro ženy: Šokující zpověď maminky postižené Lucinky. Co se dělo po hrůzném porodu! Čtěte už v úterý v Aha! pro ženy: Šokující zpověď maminky postižené Lucinky. Co se dělo po hrůzném porodu! | archiv

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lobotom ( 3. června 2015 16:19 )

Doktoři stejně nic ze svého nezaplatí, to zatáhnou všichni poplatníci zdravotního pojištění.

lobotom ( 3. června 2015 16:15 )

Je schopná vytvořit plod, to ale ještě neznamená, že z něj v pořádku vyklopí dítě. I 33 je biologicky moc. Přirozeně by člověk mohl být rád, že v takovém věku už není po smrti.

holisek ( 2. června 2015 10:51 )

Apelujete na základní znalosti, ale sama jimi nedisponujete. Proto se starám o vaše vzdělání. A 40ti letá praxe v tomto kontextu zní spíše velmi smutně. Zpochybňujete naprosto základní fakta etiologie vrozených vad, která jsou dnes notoricky známá (a to i lajckou veřejností) a najdete je v každé odborné práci největších našich i světových odborníků z řad lékařů i speciálních pedagogů. Navíc znalosti, které vám tolik chybí se vyučijí již na středních školách příslušného zaměření.

holisek ( 2. června 2015 10:23 )

Matce bylo v době porodu 33 let. A schopnost reprodukce určiuje zrání vajíček. Dokud ta zrají, je matka schopná mít děti. O tom VY nerozhodujete.

zelena.karkulka ( 2. června 2015 00:16 )

Měli by vysoudit hodně peněz-jednak,aby si dr.dalipříště ,,pozor,, a jednak to rodině aspoň trochu ulehčí situaci.

Zobrazit celou diskusi