Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zotročením Čechů hrozili arabští studenti medicíny: Vyprovokovali je uctívači Hitlera, tvrdí svědek

Autor: simao, ČTK - 
1. června 2015
12:28

Atmosféra na olomouckém náměstí pořádně zhoustla. Svůj petiční stánek tam otevřeli zástupci hnutí Islám v ČR nechceme, které protestuje proti kvótám na uprchlíky. Podle nich je napadla skupinka Arabů, šlo patrně především o studenty univerzity. Incident prošetřuje policie, podle jednoho ze svědků byli na místě i provokatéři a také sympatizanti nacistů. Pořádně třaskavá směs...

Skupina 15 až 20 zahraničních studentů v pátek odpoledne v centru Olomouce slovně zaútočila na aktivisty, kteří na Horním náměstí naproti radnici postavili stánek s peticí proti kvótám na přistěhovalce. Ty chce zřídit Evropská komise, Česku by podle nich mohlo připadnout 525 běženců, možná více. Záleží na propočtech. 

Kvóty však vyvolávají vášně. Nyní mělo dojít dokonce na pěsti, krev však netekla. Při incidentu nebyl nikdo zraněn, napsala ČTK, do jeho prošetřování se ale pustila policie.

Organizátoři petice tvrdili, že jim zahraniční studenti zdemolovali stánek. Na cizince podali trestní oznámení. Krajská policejní mluvčí Marie Štrbáková ČTK řekla, že odpoledne ke stánku s peticí přistoupila skupina zhruba 15 osob. „Jednalo se o cizince, kteří slovně vyjádřili svůj nesouhlas s probíhající peticí. Jeden z nich se snažil stánek poškodit. V jeho jednání mu však zabránili přítomní policisté. K fyzickému napadení, ke zranění ani ke škodě na majetku nedošlo,“ uvedla mluvčí policie.

Aktér č. 1: Islám v ČR nechceme

Zástupci iniciativy Islám v ČR nechceme (IVČRN) uvedli, že na aktivisty skupinka muslimů čekala předem. „Přišli a začali do všeho kopat. Petiční stánek naprosto zdemolovali. Zastavil je až rázný přístup policistů, kteří útočníky zpacifikovali,“ komentoval incident mluvčí iniciativy Artur Fišer. Na místo podle něj přijely čtyři hlídkové vozy policie.

„Napadení členové IVČRN následně podali na muslimské útočníky trestní oznámení,“ dodal mluvčí iniciativy. „Tohle byli zahraniční studenti - vysokoškoláci nejspíše z bohatších arabských rodin. Nechci ani myslet na to, jaké vzorce chování mají ti méně kultivovaní muslimové,“ komentovala pro Blesk.cz incident aktivistka Eva Hrindová.

Aktér č. 2: Studenti z univerzity

K incidentu se vyjádřil i rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller. „Skupina antiislamistů nechávala podepsat kolemjdoucí petici proti imigraci. Několik zahraničních studentů Univerzity Palackého šlo okolo a po pár ostřejších slovech na adresu antiislamistů jeden ze studentů strhl plakát vyzývající k boji proti přistěhovalectví. Toť vše,“ uvedl Miller na svém facebookovém profilu.

„Buď já, nebo pan děkan si dotyčného pozveme a vysvětlíme mu, že takto to dělat v ČR nebudeme. Jestli chce, ať si založí vlastní petici Chceme v ČR přistěhovalce a já ji klidně podepíšu jako první. Po otcovské domluvě bude možná i nějaká sankce, ale zatím nechci předbíhat,“ podotkl rektor.

V oficiálním prohlášení rektora k olomouckému střetu následně zaznělo: „Univerzita Palackého vyjadřuje politování nad konfliktním chováním několika svých zahraničních studentů v posledních dvou dnech, jejichž jednání důsledně prověří.“

Útok na stánek byl prý aktem jednotlivce. „Netolerantní konání podle jeho názoru nelze akceptovat na žádné straně konfliktu. Zároveň se vedení Univerzity Palackého distancuje od jakýchkoliv projevů xenofobie a nesnášenlivosti, proti nimž dlouhodobě vystupuje. Zahraniční studenti, kteří byli osobně účastni sporu, považují nepatřičné překročení hranic diskuze za akt jednotlivce, za nějž se již veřejně omluvili,“ píše se v prohlášení, které se objevilo na stránkách Univerzity Palackého. 

Aktér č. 3: Provokatéři, sympatizanti nacismu a obdivovatelé Hitlera?!

Se zajímavým svědectvím pak na Facebooku přišel Martin Dostál, šéfredaktor Olomouckého deníku, který incident viděl na vlastní oči. Podle něj to nebylo „zdaleka tak dramatické“. „Skupina arabských studentů, kteří v Olomouci normálně fungují a nikdy s nimi nebyl žádný problém, vyjádřila zcela pochopitelně svůj nesouhlas s xenofobní peticí. K pošťuchování (ano, nebyl to žádný útok) došlo až po provokacích iniciátorů petice,“ tvrdí Dostál.

Toho prý znepokojilo chování a organizovanost iniciátorů petice. Náměstí podle něj měli „rozdělené na zóny a cíleně vyvolávali v lidech paniku“. Vedle provokatérů přišel Dostál ještě s jedním odhalením: „V několika těchto lidech jsem poznal někdejší (a zřejmě stálé) sympatizanty nacismu a adorovatele Adolfa Hitlera.“ 

Šlo však pouze o spekulaci, i když autor tvrdil, že se v neonacistické scéně s ohledem na předchozí pracovní zkušenosti dobře vyzná. Do celé akce však byli dle informací Blesk.cz zapojeni i členové antikonfliktního týmu v civilu, kteří tak mohli vyvolat zdání koordinovaného dění. 

"V pátek 29. 5. 2015 odpoledne byli přítomni na Horním náměstí v Olomouci mimo jiné také policisté z extrém týmu SKPV KŘP OLK, kteří zde prováděli hlídkovou činnost. Pohyb takto specifikovaných osob zde však nezaznamenali," potvrdila Blesk.cz tisková mluvčí Marie Štrbáková. 

Budete našimi otroky: Křičeli to na náměstí?

Ke slovním střetům docházelo také den předem. Podle aktivistky Hrindové na iniciátory petice proti kvótám pokřikovali již ve čtvrtek. „Křičeli, co si to dovolujeme je tu nechtít. ‚Do 15 let budete naši otroci!‘ řvali. Že prý mají tolik peněz, že to tady koupí,“ tvrdila o konfliktech v Olomouci aktivistka Hrindová.

Té však oponoval právě svědek Dostál, který na místo dorazil v pátek. Podle něj již o otrocích žádná zmínka nepadla. „Výrok o otrocích jsem neslyšel. Většina studentů mluvila v arabštině, nevím, jestli bylo na místě tolik kovaných arabistů, aby jejich komunikaci dokázali přeložit. Zato jsem slyšel slova organizátorů petice, jak by s tímto ,plevelem rychle zatočili a že existuje jen jedno řešení´,“ reagoval na Facebooku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jena.a ( 2. června 2015 15:25 )

lidi nenadávejte,radši podepisujte petici , Toto nesmí projít. Podepisujte petici proti kvótám! V případě, že EK protlačí tuto legislativu přes většinové hlasování v Radě EU, požadujeme referendum a zablokování této zrůdnosti na národní úrovni.Vytiskněte nechte podepsat v rodině a přátele a posílejte poštou PETICE K VYTISKNUTÍ: http://www.ivcrn.cz/ petice2015.pdf (nic v něm neměňte, nebo bude neplatný). 2) Nechte ho podepsat maximálním počtem příčetných lidí 3) Nejpozději do 4.6. pošlete všechno, co seberete, na kontaktní adresu Jiří Barták, U Trojice 6, 370 04 České Budějovice,Petice pokračuje pak dál,ale do 4.6. potřebujeme minimálně 10 000 podpisů k prosazení tlaku ve sněmovně ,čím více podpisů,tím větší tlaky můžeme použít http://www.ivcrn.cz/ kvoty-na-imigranty-ve-skutecnosti-dese…

jena.a ( 2. června 2015 15:17 )

trochu k faktům 13.5.2015 předložila EK návrh postupu,kde se zavazuje navrhnou do konce května dočasný mechanismus pro přerozdělování ,a dokonce roku trvalý mechanismus!!!!.V prvním kroku se mělo jednat o dvě kvóty 2.63% azylantů mimo EU z 20 000 což bylo i zveřejněno 525,a druhá byla 2,98% z EU,což jen za rok 2014 bylo podáno 626 000 žádostí o azyl.Tisková zpráva, , http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-4956_cs.htm, dodatek s tabulkou pro EU 2,98% a mimo EU 2,63%, , http://ec.europa.eu/.../communication_on_the_european... ,hrubý překlad , http://translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=en... , .Jelikož se vznesl odpor pro kvóty z EU ,tak se rozhodli nám to naporcovat po kouskách .Navrhli 40 000 a pro nás zvýšili kvótu z 2,98% na 3,32%, zde je tisková zpráva v češtině, ,http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5039_cs.htm, ,V okamžiku,kdy bude toto chváleno dává se EK volná ruka k prosazování trvalého mechanismu pro přerozdělování / v žádném případě to nekončí u čísla 1800

ivuska1 ( 1. června 2015 23:00 )

Nikdo z politiku se neozve . EU v pozadi USA ,chteji znicit Evropu timhle hnojem a dari se jim to. Pokud se lidi nepostavi na odpor co nejdrive, pak uz to nikdo nezastavi a bude to silene

ivuska1 ( 1. června 2015 22:57 )

ivuska1 ( 1. června 2015 22:54 )

No jasne, chudaky arabase vyprovokovali Vy v tom tisku misto aby jste branili nase lidi tak z arabasu udelate chudaky !!!!

Zobrazit celou diskusi