Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Německý ministr je od atentátu na vozíku: Vtipkoval o řeckých dluzích, pošle jim eura z čokolády

Německý ministr financí je od atentátu na vozíku. Nyní si však s chutí zavtipkoval o řecké krizi a poslal vzkaz svému protějšku Varufakisovi (vlevo)
Německý ministr financí je od atentátu na vozíku. Nyní si však s chutí zavtipkoval o řecké krizi a poslal vzkaz svému protějšku Varufakisovi (vlevo)  (Autor: EPA, Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
1. června 2015
09:03

Řecko se topí v dluzích a stále nemá na splátky. Natahuje proto ruce směrem k EU. Německý ministr financí Schäuble, který je po atentátu upoutaný na invalidní vozík, přišel s kuriózním řešením. Pošle svému protějšku eura, ale čokoládová. Prý na nervy.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble vtipkoval o řecké krizi v televizním pořadu pro děti. Navrhl tam, že dá několik čokoládových euromincí svému řeckému protějšku Janisu Varufakisovi na posílení nervů.

Schäuble, který je stoupencem tvrdé linie vůči Řecku, se s Varufakisem v uplynulých měsících několikrát dostal do sporu kvůli řeckému dluhu a reformám, které po vládě v Aténách požadují mezinárodní věřitelé výměnou za další peníze.

Na vozíku je od atentátu

V dětském pořadu Logo německé stanice ZDF se Schäuble k napětí kolem Řecka vyjádřil s humorem. Když malá reportérka podávala ministrovi hrst čokoládových mincí, Schäuble odpověděl: „Vezmu jich pár svému řeckému kolegovi, také potřebuje silné nervy.“

Částečně ochrnutý Schäuble je přitom charismatickým a také velmi výkonným ministrem, ačkoli je na vozíku. Sám má děti - tři dcery a jednoho syna. Invalidní vozík používá kvůli poškozené míše. Zranění utrpěl při atentátu v říjnu 1990, kdy na něj duševně nemocný Dieter Kaufmann třikrát vystřelil a zasáhl i jeho osobního strážce. 

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble Německý ministr financí Wolfgang Schäuble | ČTK

Řecko dál shání peníze. A premiér má problémy kvůli ženě

Zadlužené Řecko se potýká s hrozbou platební neschopnosti. Požadavky na důchodovou a pracovní reformu, které by mu uvolnily cestu k penězům z dohodnutého záchranného programu, krajně levicový kabinet s poukazem na své předvolební sliby již řadu týdnů odmítá.

Řecký premiér Alexis Tsipras o víkendu prostřednictvím telekonference opět jednal s německou kancléřkou Angelou Merkel a s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Opět se s nimi shodl na tom, že je nutné, aby se Řecko rychle dohodlo s věřiteli. Jenže tahle dohoda je v nedohlednu. A Atény peníze nutně potřebují, jednu ze lhůt ke splacení části peněz včera opět prošvihly.

Atény přitom již několik měsíců jednají s věřiteli o tom, jaké mají udělat reformy, aby jim věřitelé vyplatili zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) z dohodnutého záchranného programu. Řecko je tak stále na hraně platební neschopnosti. A bankrotu. 

Řecký premiér Tsipras má přitom nyní problémy poněkud nečekaně kvůli ženě. I když nikoli své vlastní. Narazil však na odpor několika desítek zákonodárců své vlastní krajně levicové strany Syriza. Ti nesouhlasí s výběrem členky řeckého týmu vyjednávačů Eleny Panaritis do funkce řecké zástupkyně při MMF. Elena Panaritis je někdejší poslankyní za stranu levého středu PASOK, která podporovala politiku úspor. A Syriza spořit nechce. „Prominentní představitelka politiky úspor nemůže zastupovat vládu,“ rozčilovali se členové Tsiprasovy strany, která tak má problémů více než dost.

abaron ( 1. června 2015 10:06 )

ukrajinci nie sú ani v eú až už kládu podmienky, že potrebujú vyplatiť dlhy, poslať policajtov a to ani gréci niesú taký drzý !!! poslať zbrane a pritom voríky by si radi zarobili a zbrojovku musia mať ako benderovci ... tak sme zvedaví my dańové kravičky čo budete robiť pri týchto zlodejských ubohých ukrajicoch

tgbg ( 1. června 2015 09:57 )

Všichni komouši mají jeden, zato velký problém. Nakonec jim dojdou i cizí peníze. Německo se na užebrané řecké komouše brzo vykašle.

aronak ( 1. června 2015 09:40 )

Nechápu, kam nás to chce Zeman dotlačit. Řecko dluží, Německo má dluhy a tak tu celou unijní ekonomiku asi táhne Slovensko...

pozorovatel2013 ( 1. června 2015 09:38 )

no to se picnu? Německo? Kdo to píše? nezlobte se, ale koho to zaměstnáváte? Být šéfem tohoto bulváru, tak pisatel tohoto článku letí a na hodinu. Bez diskuze! Žádný odstupný, možná tak ještě by měl zaplatit pokutu za takovou hovadinu.

azeretaknelam ( 1. června 2015 09:10 )

Tak Německo se asi v dluzích netopí, ne?? Německo se topí v dluzích a stále nemá na splátky. Natahuje proto ruce…

Zobrazit celou diskusi