Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Putinův kritik záhadně zkolaboval: Jeho žena ho chce dostat z Moskvy

Autor: simao - 
30. května 2015
22:31

Je osobním přítelem zavražděného Borise Němcova, hlasitého kritika Kremlu. I on se přitom mohl stát nepohodlným. Vladimir Kara-Murza (33) je v umělém spánku po náhlém selhání ledvin a jeho manželka tvrdí, že mohl být otráven. Chce ho proto dostat z Moskvy.

V Rusku se čas od času spekuluje o odstraňování politických odpůrců. Stále se vznáší otazníky nad násilnou smrtí Borise Němcova, který byl zavražděn nedaleko Kremlu přímo na ulici.

Nyní byl zcela náhle do nemocnice odvezen Němcovův blízký přítel Vladimir Kara-Murza. Také podle jeho manželky Yevgenie mohl být otráven! "V dnešním Rusku se takové věci stávají. On onemocněl tak náhle, aniž by bral léky, které by to mohly vysvětlit," uvedla pro New York Times.

Kara-Murzovi kolegové jsou přesvědčeni, že nezkolaboval jen tak. Vedou je k tomu případy zastřelené aktivistky Anny Politkovské, bývalého agenta KGB Alexandra Litviněnka, otráveného radioaktivní poloniem (zemřel v roce 2006) či právničky Karinny Moskalenkové, která upozorňovala na porušování lidských práv v Rusku a zemřela patrně také po otravě v roce 2008.

Kara-Murza byl převezen do nemocnice v Moskvě, jeho manželka se však nyní zoufale snaží o jeho přepravu do nějaké jiné evropské nemocnice, či do Izraele, upozornil německý Bild. "Jeho stav se nezlepšil, stále nenabyl vědomí," upozornila Yevgenia podle serveru rferl.org. Podle doktorů stihla Kara-Murzova těžká pankreatitida (akutní zánět slinivky břišní) v kombinaci s oboustranným zápalem plic.

Právě Kara-Murza se přitom společně s Němcovem údajně podílel na přípravě zprávy o "Putinově válce", tedy zapojení ruských vojáků na Ukrajině – odtrženém Krymu i východu, kde se nadále střetávají proruští separatisté s ukrajinskou armádou.

marais ( 31. května 2015 08:49 )

 JO V AMERICE se mu nic nestane!!!!!!! tak proč štěká v Rusku?

tgbg ( 31. května 2015 07:00 )

Ruská vraždící mašinérie za Putlera jako za Stalina. Jenom tak dál ruští vrazi.

namoroman ( 31. května 2015 06:14 )

Má ty čísla špatně ? Tak proč mu nadáváš do dementů ?!

1nostradamus1 ( 31. května 2015 06:01 )

ty si taký dement, že tomu, čo tu píšeš dokonca aj veríš, trolo

fotrpjotr ( 31. května 2015 02:42 )

Nedostal zásilku z USA,jak omylem rozesílali?

Zobrazit celou diskusi