Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Klaus mladší na protestu proti norské sociálce: Norsko týrá české děti, bouřili lidé

Autor: ČTK, simao - 
30. května 2015
14:38

V Praze a Brně se dnes konaly pochody na podporu rodin, z nichž norská sociální služba odebrala děti. Nejznámější je případ Evy Michalákové a jejích synů. "Norsko krade naše děti," stálo na transparentech demonstrantů. Mezi ně zavítala i řada známých osobností. Třeba hokejová legenda Dominik Hašek. Přišli i Táňa Fischerová, europoslanec Mach či syn exprezidenta Václava Klause.

Dohromady necelé tři stovky lidí prostřednictvím transparentů a hesel kritizovaly podle nich nezákonné postupy norské sociální služby. Lidé poukazují hlavně na případ Evy Michalákové, které v Norsku odebrali dva syny. Chlapci jsou tak již roky u pěstounů. Stejné demonstrace jsou dnes v dalších evropských zemích, včetně Norska.

Akce v Praze začala krátce po poledni na Hradčanském náměstí několika projevy. Potom se lidé vydali na pochod. Nesli transparenty a provolávali hesla, třeba "Norsko krade naše děti" nebo "Vláda není naše máma". Objevovala se nebo zazněla však i další hesla. "Vraťte české děti české matce", "V Norsku neunáší děti teroristé, ale stát?", "Norský vzor ani na zimní svetr", "Stop norskému fašismu"...

Demonstranti ukončí pochod u norského velvyslanectví v Hellichově ulici, kde položí růže jako symbol údajné šikany jejich dětí ze strany sociálních úřadů v Norsku i dalších evropských státech.

Michaláková šla na protest v Norsku

Na akci zvala lidi prostřednictvím videa i Michaláková. Sama vyrazila na shromáždění v Oslu. „V Norsku byla dost velká účast, zúčastnil se i Tomáš Zdechovský a několik rodičů, kterým Barnevern odebral děti. Co bylo nejvíc ironické a sarkastické na celé akci, bylo to, že politici z parlamentu sledovali demonstraci za okny. Jakmile protest skončil, politici se otočili a stáli k nám zády za ochrankou,“ popsala Michaláková Blesk.cz demonstraci v Oslu.

„Byla to obrovská demonstrace, jsem šokovaný, kolik lidí přišlo. Pršelo, ale přesto tady bylo odhadem na 1200 lidí. Slyšel jsem desítky nových příběhů, které jsem neznal. Jsou naprosto shodné s příběhem Evy Michalákové. Myslím, že touto akcí to neskončí. Sjelo se zde hodně televizních štábů z Evropy, Ruska, Polska, Lotyšska, Švédska i Norska. Konečně se v Norsku poprvé začalo mluvit o chybách, které se objevují v případech Barnevernu,“ dodal Blesk.cz europoslanec Tomáš Zdechovský.

Podobná demonstrace se konala kromě Prahy a Osla také ve Vilniusu, Londýně, Dublinu či Stockholmu. V Brně se před sídlem Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí potkalo asi 30 lidí s transparenty, podle jednoho například v Norsku stát krade děti. "Cílem je to, aby Norsko změnilo celkově svůj postoj, protože Michalákovi jsou jenom malinká kapka v moři bezpráví, které se tam děje," řekl ČTK svolavatel Kamil Papežík.

Michalákovým odebrala norská sociálka děti v květnu 2011 pro podezření ze zneužívání a zanedbávání. Policie sice případ odložila a žádné obvinění nepadlo, ale norský soud považoval zjištění za závažná a rozhodnutí sociální služby potvrdil. Dnes desetiletý Denis a šestiletý David vyrůstají v norských pěstounských rodinách.

Matka je chce získat zpět, ale zatím s odvoláními neuspěla. Norská sociální služba navrhla zbavit Michalákovou rodičovských práv a mladšího chlapce dát k adopci. Český Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí se proti tomu ohradil. Na nedávném jednání norská strana totiž ujistila, že adopce nepřichází v úvahu.

Do řešení kauzy se už dříve zapojila česká diplomacie, podala Norsku dvě nóty. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se obrátil na předsedkyni norské vlády. Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) řekla, že bude další kroky koordinovat.

skippik ( 31. května 2015 10:04 )

Doporučuji si nejprve o případu něco přečíst, než začnete kritizovat. Norská sociální služba se absolutně vymkla kontrole a případ Evy Michalákové je jeden ze stovek...

mord ( 31. května 2015 00:43 )

 tesarl mord je jenom jeden hlupáku!

treskoplesky ( 31. května 2015 00:41 )

prašivá pitcha je to

treskyplesky1 ( 31. května 2015 00:37 )

od tebe to náno sedne, máš jich řadu a ještě klonuješ

ruudazvostravy ( 30. května 2015 23:33 )

Tak to teda ten pán s tou šejdrovou pussy bil vozdobou celího toho tyjátru.

Zobrazit celou diskusi