Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Popravy džihádistů v historickém městě: Zabíjejí v amfiteátru a lidi nutí přihlížet

Autor: ČTK, simao - 
28. května 2015
07:23

Džihádisté z Islámského státu se zmocnili antické perly syrské pouště - města Palmýra. I s jeho historickými památkami. Právě z jedné z nich, amfiteátru, udělali své nové popraviště. Místní obyvatele pak prý na tribuně nutí přihlížet. 

Boje proti IS v Sýrii pokračují, radikálové přitom nedávno získali středosyrské historické město Palmýra. Ve starobylém římském amfiteátru radikálové zastřelili asi 20 mužů. Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) byli místní obyvatelé donuceni zabíjení přihlížet. Od dobytí města islamisté zabili již nejméně 200 lidí a dalších 600 uvěznili.

Vedle toho pokračuje i tažení proti islamistům v Iráku. Irácká armáda podporovaná šíitskými milicemi tam uspěla v obnovených bojích o město Ramádí a obsadila dvě jižní čtvrtě. Zástupci města podle agentury AFP uvedli, že vojenské oddíly jsou u univerzity Al-Anbár.

Vojsko tento týden ohlásilo protiofenzivu proti hnutí Islámský stát, které má kontrolu nad velkou částí provincie Anbár a od 17. května i nad jejím střediskem Ramádí. "Bojovníci z IS museli uprchnout a vojáci a šíitské milice obsadili dvě čtvrtě. Podařilo se jim také dostat se do univerzity, ale tu musejí ještě osvobodit," řekl irácký plukovník.

Cílem nové ofenzivy je izolovat IS na menším území provincie Anbár a osvobodit Ramádí. Do operace bylo nasazeno několik tisíc mužů. Jednotky zaujaly pozice několik kilometrů východně od Ramádí a další postupují ze severu. Bojovníci Islámského státu na novou ofenzivu v Anbáru odpověděli nasazením sebevražedných atentátníků.

tgbb. ( 29. května 2015 06:53 )

Samý podvod.

malinak ( 28. května 2015 08:30 )

 Tu hnusnou Sabatovou ani nepripominej. ..Postavu ma jako lednicka a drzku jako yen hnusnej anglickej pes. ....tu mohli mrdat jenom ozrali disidenti jako Havel a spol. ...ted kdyz uz jsou v ***i tak sem chce natahat tenhle muslimsky smejd ....treba doufa, ze uz konecne bude mit orgasmus, az ji budou kamenovat

Zobrazit celou diskusi