Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Uprchlík ze Sýrie se dostal do Evropy: Za cestu jsem zaplatil 22 tisíc!

Autor: Petr Šour, dce, zrk - 
28. května 2015
05:17

Může vám jich být líto, ale na své draze zaplacené dovolené byste je v pokoji asi najít nechtěli. Turistické ráje ve Středomoří zaplavili imigranti z Afriky a Asie. Tisíce jich okupují prázdné hotely. Kolik uprchlíky stála cesta?

Ten, kdo si letos vybral dovolenou v Řecku, musí být na některých místech na pozoru. Jen za poslední dva dny se na řeckých ostrovech, hlavně Kósu, Lesbosu, Chiosu a Farmakonissi, vylodilo 1200 uprchlíků, letos už přes 30 tisíc. Na oblíbených destinacích českých turistů se tak objevují tábory migrantů putujících z Afriky nebo Asie dál do Evropy. Většina z nich jsou

Syřané a Afghánci, kteří prchají před islámskými řezníky do Evropy. Hledají zde lepší podmínky pro život i finanční jistoty, které doma nemají. Na turisticky velmi oblíbeném Kosu se uprchlíci zabydleli v opuštěných hotelech. Hned po příjezdu na ostrovy si fotí selfie, celí šťastní, že plavbu přežili. Už 1770 z nich totiž takové štěstí nemělo. Jak se má Evropa o hordy běženců podělit, čtěte na jiném místě této strany.

Viděli jste na dovolené ztrápené uprchlíky mířící za lepším životem? Setkali jste se s nimi? Máte jejich fota? Napište nám na tip@blesk.cz, jejich osud nás zajímá!

Řecký ostrov Kós leží 2,5 námořní míle od jihovýchodního pobřeží Turecka a stal se tak pro uprchlíky nejbližší a nejpřirozenější bránou do EU. Almuthannovi (29), učiteli angličtiny ze Sýrie, trvala cesta na přetíženém voru přes hodinu.

Naštěstí bylo moře klidné a nefoukal vítr. Nikde jsme nenarazili na čluny pobřežní hlídky. Když jsme přistáli na řecké půdě, zabořil jsem tvář do písku a křičel jsem: Konečně svoboda!“ uvedl muž, který tureckému pašerákovi zaplatil za místo v člunu 800 eur (22 tisíc Kč). Nyní míří do Berlína.

Tyhle nám přidělili: Sýrie: Od r. 2011 zuří v zemi občanská válka. Polovinu Sýrie navíc ovládají teroristé z Islámského státu (IS) a popravují civilisty. Jenom v Palmýře jich minulý týden zavraždili 400 (většina z nich byly ženy a děti). Česká vláda odsouhlasila přijetí 15 syrských rodin (zhruba 70 lidí), jejichž děti potřebují léčbu.

Eritrea: Nezávislost získala až roku 1993 po 30 letech ozbrojených střetů s centrální vládou v Etiopii. Etiopie a Eritrea, dvě z nejchudších zemí světa, spolu opět válčily v letech 1998–2000. Konflikt si vyžádal tisíce obětí a stovky milionů dolarů. Eritrea je od té doby zmítána konflikty a vnitřní nestabilitou.

datelobecny ( 28. května 2015 15:22 )

Jsem pro! Nejdřív musíme ale pověsit ti *** v Bruselu!

joudajoudovy ( 28. května 2015 09:26 )

mocni, mam obavy z budoucnosti. jak moji rodine pomuzete a ochranite ji pred blizicim se nebezpecim? http://teplickykuryr.info/news.php?extend.8946.2 viz video

joudajoudovy ( 28. května 2015 07:38 )

zapominas na prihranicni oblasti, od liberce po as, a od ase po cesky krumlov. "kobylky" stele budou v eu s volnym pohybem.

wallster ( 28. května 2015 07:32 )

 to se zas jednou v česku pseudoneziskovky nažerou

joudajoudovy ( 28. května 2015 07:31 )

sabatove jde pouze o naplneni vlastni kapsy. toto jiz praktikovala za komaru, kdy jako dobre placena disidentka ze zapadu dostavala valuty. jejich boj proti rezimu byl opravdu, ale opravdu dusleny: domaci divadlo, posilani zprav do hlasu ameriky a svobodne evropy, napsani charty 77, mejdany na hradecku. jejich deti studovaly i na zapade. 1. a 2.odboj bojoval a prolil krev za nasi vlast. 3.odboj - pravdolaskove, za plna konta a vozici si z*a*d*k*y v mercedesech.

Zobrazit celou diskusi