Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Útok dalšího psychicky nemocného člověka: Obavy z 800 psychotiků mezi námi

Autor: simao, ČTK - 
27. května 2015
13:01

Vražda knihovnice v Horní Bříze opět vyvolala vlnu obav. Útoků psychicky narušených lidí přibylo a lidé se bojí, že mohou přijít další. Podle psychiatra je trvalým rizikem zhruba 800 těžkých psychotiků.

Útok Barbory O. ve škole ve Žďáru, kde zabila studenta Petra Vejvodu. Masakr v restauraci v Uherském Brodě, kam vtrhl Zdeněk K. A nyní ubodání knihovnice Hanky v Horní Bříze – přímo v její práci, v knihovně, kam na bezplatný internet chodil Vlastislav A.

Útoků psychicky narušených lidí je poslední dobou více a více, a zatímco masový vrah Zdeněk K. je po smrti, u dalších pachatelů není jasné, zda skončí ve vězení, nebo v ústavu. Do psychiatrické léčebny v Dobřanech byl odvezen muž podezřelý z vraždy knihovnice. Z léčebny byl přitom propuštěn letos v lednu.

Jak také upozornila MF DNES, v Česku se momentálně vyskytuje na 800 velmi nebezpečných lidí. „Psychotici vždycky byli a budou. Jen asi desetina z nich je nebezpečná a z tohoto počtu opět desetina velice nebezpečná. Jestliže tedy v Česku máme zhruba 80 tisíc lidí nemocných psychózami, vyskytuje se tu asi 800 velmi nebezpečných lidí. Přitom jen někteří z nich jsou včas identifikováni,“ uvedl pro MFD psychiatr Ivan David.

Video tiskovka - Pavel Schuster
Video se připravuje ...

Panují proto obavy, kdy a kde udeří psychicky narušený člověk příště. „Bohužel je to trochu o náhodě. Chování psychotiků bývá nevyzpytatelné. Kolikrát by se člověk nejraději pomodlil, aby něco neprovedli. Jenže pokud bychom chtěli všechny psychotiky preventivně zavřít do léčeben, lůžka by nám rozhodně nestačila,“ dodala psycholožka Marta Holanová.

Speciální komise ministerstva zdravotnictví přitom v případu vraždy knihovnice Hanky prošetřovala postup psychiatrické nemocnice v Dobřanech, která Vlastislava A. propustila. Primář léčebny Václav Fait je celou událostí zdrcen a podal výpověď. Nemocnice vypracovala písemný popis několika hospitalizací pacienta, který trpěl bludy a vyhrožoval, že někoho zabije. V léčebně v Dobřanech ho hospitalizovali bez jeho souhlasu. „Mám z toho smíšené pocity, prostě člověk, který byl léčen s tím, že bylo podezření, že je nebezpečný, se dostal ven a udělal to, co udělal. To ve mně nevyvolává a priori úplně dobré pocity,“ uvedl ministr zdravotnictví Němeček.

Digitt ( 27. května 2015 13:48 )

Já bych to vystřílel. Co s takovejma ***ama a beztak 99% ví moc dobře co dělá...

ruudazvostravy ( 27. května 2015 13:48 )

Tak kchůrva, ajť jým koupjej vreckoví nožýki a pošlou je na hladovej čundr do Afgánystánu,tam můžou dělat šmyk šmyk nalevo napravo a budou eště slavný.

realistaii ( 27. května 2015 13:40 )

poděkujme pučistům 1989 kteří pustili tyto duševně nemocné z blázinců do ambulantní léčby

namhal ( 27. května 2015 13:26 )

Hlavně politikům to je jedno. Ti mají z nakradených peněz postavený nedobytné vily které střeží Lidové Milice.

cukrenka ( 27. května 2015 13:06 )

Kurátoři těchle lidí mají dbát na jejich kontrřoly u lékaře a lékař by měl být odpovědný. Zak asi není dobré legislativa,že? Poslanci sespíše jen handrkují, a pro lidi nic nedělají. Chtějí vládnout a plnit si kapsy, vždyť tu už máme řadu sponzorů, je to pro určitý typ "politiků" lákavé.

Zobrazit celou diskusi