Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Letecká doprava v Belgii se zastavila: Paralyzovala ji elektrická porucha

Autor: ČTK - 
27. května 2015
12:31

Porucha v centru řízení letového provozu dnes paralyzovala leteckou dopravu v Belgii. Žádná letadla nepřistávají ani neodlétají. Jednotlivé lety jsou rušeny, odkláněny nebo mají zpoždění. Mluvčí pražského letiště Marika Janoušková řekla, že kvůli situaci v Belgii zatím nebyl zrušen žádný let na linkách spojujících Belgii s českou metropolí. 

„Tři ranní lety proběhly, do konce dnešního dne ještě tři lety proběhnou,“ uvedla Janoušková. Dopolední spoj z Bruselu, který se na serveru Prg.aero jeví jako zrušený, byl podle Janouškové pouze přečíslován a přistane se zpožděním v Praze kolem poledne. 

Provoz v Belgii bude narušen minimálně do 14:00, uvedla evropská organizace pro bezpečnost leteckého provozu Eurocontrol. Asi 40 letadel s plánovaným příletem do Bruselu muselo být odkloněno do sousedních zemí. „Na odletech jsou zpoždění,“ řekla mluvčí bruselského letiště. „Tisíce pasažérů budou přepraveny do své destinace po zemi,“ dodala. 

Postižena jsou i letiště v Charleroi, kam létají především nízkonákladové aerolinky, a letiště v Antverpách. 

Příčinou je porucha elektřiny v belgické agentuře pro řízení leteckého provozu Belgocontrol. „Jde o problém v celonárodním měřítku,“ citovala agentura AFP z prohlášení bruselského letiště. Porucha nijak neovlivnila spoje, které pouze přelétávají nad Belgií ve velké výšce. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi