Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Policejní razie v sídle ERÚ: Vitásková má problém kvůli platu Vesecké

Autor: simao, ČTK - 
27. května 2015
10:53

V pražském sídle ERÚ i dalších pobočkách zasahuje protikorupční policie, hledá prý informace související s angažováním místopředsedkyně Renaty Vesecké. Energetický regulační úřad přitom vede předsedkyně Alena Vitásková. Ta má nyní nečekaný problém.

Do sídla ERÚ v Praze, ale také na pracoviště v Ostravě a Jihlavě vyrazila ve středu policie. A to údajně kvůli porušení energetického zákona. Dojít k němu mělo kvůli angažování místopředsedkyně Vesecké, která nemá nutnou praxi.

Úřad však již po loňském jmenování Vesecké uvedl, že splňuje všechny podmínky, které má na místopředsedu ERÚ energetický zákon. V zákoně se mj. uvádí, že místopředseda musí mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky, z toho alespoň tři roky v řídící nebo vedoucí funkci. Vesecká je přitom advokátkou, v letech 2005 až 2010 byla nejvyšší státní zástupkyní. Podle ERÚ nicméně podmínku splňuje.

Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka ČTK řekl, že policisté hledají jmenovací dekret Vesecké. „Provádíme úkony trestního řízení,“ potvrdil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Policie dnes kolem půl deváté obsadila po celé republice kanceláře ERÚ, včetně ředitelství v pražských Holešovicích. Provádí domovní prohlídky, zabavuje počítače. Státní zástupce viní předsedkyni Vitáskovou, že jmenováním Vesecké způsobila státu škodu.

„Zásah policie dnes paralyzoval chod úřadu. Dnes se tu rozhoduje o tom, jak bude vypadat další regulační období jak v elektroenergetice, tak v plynárenství a jsou tady generální ředitelé všech velkých energetických firem. je to rozhodně zajímavé načasování,“ sdělil Blesk.cz ředitel komunikace ERÚ Jiří Chvojka a dodal: „Já myslím, že těch útoků na paní předsedkyni už bylo tolik, že už se to nedá spočítat na prstech obou rukou i nohou. je to podle našeho názoru pokračování této kampaně. Když se to nepovedlo zákonem a jiným trestním oznámením, tak se zkouší nějaká další záminka, aby paní předsedkyně byla nucená opustit svůj post. Domníváme se, že by k tomu neměly být zneužívány justiční složky.“

Video Razie v Energetickém regulačním úřadu - Ladislav Křivan
Video se připravuje ...

vvogh.t ( 27. května 2015 15:11 )

na tý fotce jim to holkám sluší, hned bych s nima šel do ruský trojky

vvogh.t ( 27. května 2015 15:04 )

ano, ty a ombudsmanka který ocucáváš bobra, kreténe

politikus ( 27. května 2015 14:44 )

Fotovoltaická mafie řádí na ERÚ? Veseckou nechte vy nýmandi na pokoji, ona bojovala a bojuje proti havlistům! To vy, ale nikdy nepochopíte, protože jste médii snadno manipulováni!

bizon_pepa ( 27. května 2015 14:28 )

Tak, soukromý advokát se nemá špatně. Ale angažma ve statní správě, to je úplně jinej level.

moiaza ( 27. května 2015 13:26 )

Že Vesecká podváděla? To ne, ona nemohla podvádět. U členů a příznivců ODS bylo podvádění, loupeže, tunelování, drancování a prospěchářství běžnou pracovní náplni. Vše probíhalo v mezích zákona. Všichni tito parchanti jsou čistí jako lilie.

Zobrazit celou diskusi