Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Romská ghetta v Česku: Jejich počet se zdvojnásobil, žije v nich 115 tisíc lidí

Sídliště Chanov
Sídliště Chanov  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
27. května 2015
11:25

Počet vyloučených lokalit se za posledních 9 let v Česku zdvojnásobil. Vyplývá to z analýzy ministerstva práce a sociálních věcí. Jaké je řešení toho, aby se lidé z ghett začlenili do většinové společnosti, představila na tiskovce ministryně Michaela Marksová.

„To, co se dá dělat už dnes, je několik základních věcí: především uchopit děti už v předškolním věku... a připravit je na to, aby vstoupily do školy na startovní čáře jako děti z většinové populace,“ uvedla na tiskové konferenci ministryně Marksová. Jako další možnost uvedla větší uplatnění asistentů prevence kriminality v problematických oblastech.

Ministerstvo pod vedením Marksové si nechalo vypracovat analýzu sociálně vyloučených lokalit. Z ní vyplývá, že zatímco v roce 2006 bylo chudinských domů, ulic a čtvrtí kolem tří stovek, loni jich existovalo už 606. Tato ghetta jsou ve 297 městech a obcích, žije v nich až 115 000 lidí. V roce 2006 to bylo 80 000 osob. Aktuální analýzu pro ministerstvo práce vypracovala po devíti letech znovu společnost GAC.

Ghetta přibyla napříč republikou

Ghett přibylo ve všech krajích. V Karlovarském se jejich počet dokonce ztrojnásobil. Zatímco před devíti lety jich tam výzkumníci napočítali 18, loni už 61. V Plzeňském, Jihomoravském či Moravskoslezském kraji se počet chudinských míst zvedl zhruba 2,5krát. Ke zhoršení situace přispěla podle autorů ekonomická krize. Ještě výraznější roli ale prý hraje to, že v ghettech vyrůstají nové generace, které nemají šanci se z chudinského prostředí vymanit.

Podle autorů analýzy už ghetta nejsou městskou záležitostí. Lidé se stěhují do odlehlejších míst. Chudinské lokality se rozpadají na menší celky. V roce 2006 ve vyloučeném místě žilo v průměru 271 obyvatel, loni 188. Většinu obyvatel ghett tvoří Romové. Podle analýzy ale přibylo míst, kde už jsou v menšině.

V chudinských domech a čtvrtích se ocitají často nezaměstnaní, zadlužení, osoby s nízkým vzděláním, ale i senioři. Ti představují sedm procent obyvatel ghett. Výrazně vzrostlo množství lidí, kteří bydlí v ubytovnách. V nich v roce 2008 pobývalo kolem 11 000 dětí a dospělých, kteří dostávali doplatek na bydlení. Loni v prosinci v ubytovacích zařízeních bylo už 27 000 osob.

V Česku je na 700 ubytoven. Podle autorů analýzy ale ne ve všech končívají lidé v tísni. Některé slouží pracovníkům a jiné jsou pro lidi, kteří nejsou v nouzi. V ghettech je bez práce 80 až 85 procent lidí. Zhruba pětině dospělých ani pracovní místo nezaručilo to, že se dostanou ze dna. Podle odhadů má zkušenost s prací načerno zhruba třetina až polovina žen a mužů z ghett.

Tři čtvrtiny obyvatel ghett, kteří jsou v produktivním věku, mají jen základní vzdělání. V problémových lokalitách do školky dochází v průměru třetina dětí. V některých místech je to jedno z deseti dětí, jinde ale naopak všechny.

Víc než pětina školáků z vyloučených míst chodí do třídy, kde jsou převážně romské děti. Podíl proti roku 2006 podle autorů poklesl. Ve dvou třetinách zkoumaných ghett je nabídka volnočasových aktivit. Výzkum začal loni v lednu. Financoval ho Evropský sociální fond a stát. Výsledky poslouží k přípravě projektů ke zlepšení situace a k nasměrování toku evropských peněz.

mandat ( 5. října 2015 08:21 )

Proc nepracuji pro mesto ? Muzou se konecne naucit uklizet.Ono je lepsi se ve dne valet,mnozit se a v noci krast. Ten,kdo dostava socialni davky by si je mel zaslouzit,proste je sbalit a at uklizi mesto.Prace je dost.

marlen52 ( 3. června 2015 20:20 )

stačí se podívat na ty fotky a vše je jasné

zauber ( 27. května 2015 17:46 )

Romská ghetta se logicky násobí, protože množení je pro cikány zábava i výdělek.

alialiali ( 27. května 2015 16:07 )

 Hruza..bilej maka i vikendy,aby mel pro rodinu penize a cernej se na nej kouka z okna a tlemi se mu...ale vse je v poradku,jsou diskriminovani..

datelobecny ( 27. května 2015 15:16 )

Ano, toto je důsledek sociální politiky všech států v EU, kteří podporují líné, hloupé a tmavé osoby. Kdyby platilo jednoduché pravidlo, kdo nemaká ať nežere, tak by bylo po problému. I když není práce pro všechny, tak aspoň ti, co se válí doma by mohli sbírat odpadky na cestách, chodit pomáhat starým lidem... Ať si každý tu korunu zaslouží!

Zobrazit celou diskusi