Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na Labi hořela loď s nelegálními uprchlíky. Hasiči a policisté měli plné ruce práce a...

Autor: simao, ČTK - 
25. května 2015
19:51

Česko čeká, zda bude muset podle kvót od EU přijímat stovky, či dokonce tisícovku uprchlíků, kteří se snaží do Evropy dostat především přes Středozemní moře. Jenže co kdyby se nelegální uprchlíci dostali přímo až k nám? Jsou čeští policisté a případně i hasiči připraveni, kdyby bylo třeba zakročit? Netypické taktické cvičení se odehrálo na Labi.

Kolem uprchlíků dál pokračuje vášnivá diskuze, mohou za ni kvóty, které navrhuje Evropská komise. Podle nich by měly jednotlivé členské státy přijmout tolik uprchlíků, kolik jim komise určí. Chce přitom ulehčit Itálii a dalším zemím, kam uprchlíci míří přes Středozemní moře...

Na loď s uprchlíky však narazili i na Labi! Ovšem pouze při taktickém cvičení hasičů a policie. Jak upozorňují stránky HZS Ústeckého kraje, cvičení se konalo v prostoru od veslařského klubu Vaňov po zdymadlo Střekov.

„Námětem cvičení bylo, že na palubě nákladní lodi vnitrostátní dopravy bylo přepravováno 15 osob chystajících se nelegálně překročit hranice na území sousedního státu. Tyto osoby byly přepravovány v prostoru nákladní vany mezi nahromaděnými paletami pod plachtou. V blízkosti jejich úkrytu byl přepravován sud s benzínem,“ popisovali na svých stránkách hasiči.

Jenže došlo k neopatrné manipulaci s benzinem, požáru a zranění několika lidí. Na místo tak pospíchali hasiči i policisté, kteří narazili na uprchlíky. Vedle toho se zúčastnily i Vodní záchranná služba a Zdravotnická záchranná služba Ústí nad Labem.

Česká vláda dál odmítá kvóty

Česká vláda přitom dál trvá na tom, aby přijímání uprchlíků v EU zůstalo na dobrovolném rozhodnutí států, a nesouhlasí s povinnými kvótami na rozdělování migrantů v rámci EU, které navrhuje Evropská komise. Obsahuje to rámcová pozice ČR k plánu komise na boj s nelegálním přistěhovalectvím do EU, kterou dnes schválili ministři.

„My nadále máme pozici, že odmítáme povinné kvóty,“ řekl novinářům ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Česko se podle něj nicméně bude připravovat na všechny možné varianty příchodu uprchlíků do země.

Agentura Reuters v pátek napsala, že komise chce navrhnout přerozdělení 40 000 uprchlíků, kteří v současnosti žádají o azyl v Itálii a v Řecku. Pokud by pro Česko platila předběžně uváděná kvóta 2,98 procenta, mělo by se připravit na přijetí 1192 běženců.

bandour ( 26. května 2015 08:07 )

máte můj souhlas, loď bych okamžitě potopil

joudajoudovy ( 26. května 2015 07:45 )

a co cviceni na potlaceni ruseni nocniho klidu? ma policie i hasici pripravene vysokotlake hadice a slzny plyn, aby se starousedlici v klidu vyspali? aby zasahy nevycerpavaly statni kasu, doporuciji povolat kocaba, sabatku, spolky pro mensiny, aby jim mezi 22-6hod. predcitali pohadky, seznamili je s chovanim dle gutha jarkovskeho. v pripade neuspechu, podavat medikamenty na spanek, a rano...., vsechny vyhnat z postele a dle rozhlasoveho zaznamu s frantou filipovskym, cvicit. pres den rozdat krumpace k vycisteni ricnich koryt i naletu, proti zaplavam a v noci bude klid. uprchlikum davam mesic, max.tri, a budou zpet na rodne hroude.

Zobrazit celou diskusi