Po příjezdu do Pohořelic počáteční nadšení z Lucie okamžitě opadlo. „No, to je katastrofa. Je to na mě stísněný prostor. Fuj, chce to tady vyvětrat, musím otevřít okno!“ křiví Lucka tvář hned po příchodu do jednopokojového »bytu« s vlastní koupelnou a toaletou.

V údivu nebyla jen z malého prostoru, ale také ze špíny, zatuchlého oblečení a plesnivých potravin, které objevila v lednici. „Co jsem komu udělala? To je strašný... Tady přeci nemůže bydlet někdo s dítětem, takový humus...,“ říká Lucie, když si prohlíží nepořádek a dětskou postýlku se zaschlým žlutým flekem. „To jsou dobytci! Takovýhle prase jestli přijde ke mně domů...,“ zoufá si nad představou, že Věra (26) bude teď 10 dnů hospodařit v její roubence v Lužických horách. „Bydlení je malý, ale nám to stačí,“ obhajuje domácí svinčík Věřin muž Petr (41). „Třeba časem popřemýšlíme nad něčím větším,“ přidává Věra.

Video
Video se připravuje ...

Výměna manželek: Zuby si nečistím, bolí mě pak dásně! TV Nova

Pracovitá Lucie se tak hned druhý den pouští do velkého úklidu. Vyhazuje shnilé potraviny, převléká pročůranou postýlku a chce dát do praní všechno oblečení páchnoucí po cigaretovém dýmu. Jenže narazí na problém: rodina má už nějakou dobu rozbitou pračku! Musí si tak od sousedů zapůjčit starou. „Vracíme se o patnáct let dozadu, tohle se fakt nedá... Zkusila jsem si to a víc ani náhodou,“ řekla maminka, která si nakonec zaplatí praní v prádelně v ubytovně. Během jednoho dne vypere všechno, co v bytě najde.

Víte, že... Cigaretový kouř vsáklý do závěsů, oblečení nebo koberců přispívá ke vzniku rakoviny, leukemie a má vliv na vývoj dětského mozku.

Věra a Petr z Pohořelic u Brna: Manželé Věra (26) a Petr (41) žijí se dvěma malými dětmi v jednom pronajatém pokoji na ubytovně. Ona je na mateřské s holčičkou Stefanií (19 měsíců), starší dcera Natálie (6) už chodí do školky. Tatínek Petr pracuje jako stavební dělník. Rodina tráví volný čas u televize nebo hraním her.

Lucka a Jirka z Nového Oldřichova: V romantické roubence u lesa na konci vesnice žije Lucka (36) spolu se svým partnerem Jirkou (39) a jejím synem Martinem (16), který studuje na střední průmyslové škole. Temperamentní maminka pracuje jako soustružnice. Její přítel pracuje v místní pekárně. Mají 5 pejsků, 5 koček a srnku Zuzanku.

Fotogalerie
11 fotografií