Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Peníze vybíral prý na věno pro dceru: Chirurg z kauzy Homolka měl na účtech miliony

Chirurg z Homolky Michal Toběrný figuruje v kauze Dbalý
Chirurg z Homolky Michal Toběrný figuruje v kauze Dbalý  (Autor: ČTK)
Autor: simao - 
25. května 2015
17:02

Byl náměstkem někdejšího šéfa Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. A spolu s ním je mezi obviněnými kvůli údajné korupci, ke které v nemocnici mělo dojít. Chirurgovi Michalovi Toběrnému hrozí vězení, ale i propadnutí majetku. Spekulovalo se přitom, zda z něj nechtěl část odklonit jinam. Jeho zástupce však tvrdí, že peníze z účtů vybíral kvůli věnu pro dceru.

Kauza Nemocnice Na Homolce je poměrně rozsáhlá. Celkem šest lidí se podle podle státního zastupitelství podílelo na zmanipulování zakázky na digitalizaci chorobopisů. Nemocnici prý způsobili škodu téměř 57 milionů korun. Bývalý šéf nemocnice Vladimír Dbalý spolu se svým někdejším náměstkem Michalem Toběrným jsou pak ještě zapojeni do údajné korupce při nákupu Leksellova gama nože za 140 milionů korun.

Šlo údajně o předraženou zakázku, za jejíž prosazení si Dbalý a Toběrný měli říct o úplatek ve výši několika procent z ceny nože. Ten se používá k odstraňování nádorů, ale také k léčbě epilepsie, Parkinsonovy nemoci a jiných. Když si ho Homolka pořídila, byl teprve osmým přístrojem tohoto druhu v Evropě. Poprvé se s gama nožem na Homolce operovalo v říjnu 1992.

Další odkláněč? Právník to odmítá

Jenže nad jeho koupí se vznáší dodnes otazník. Obvinění korupci odmítají, za prosazení zakázky však měl Toběrný brát podíl ve výši 2,6 milionu korun, uvedl server Lidovky.cz. Začala po něm jít policie, obstavili mu majetek. Dům v Čížové v jižních Čechách, ale i další nemovitosti a pozemky – především ty v Praze. V Karlíně, v Podolí a na Novém Městě. Kvůli tomu, že je údajně zapleten i do dalších nejasných obchodů na Homolce.

Podle státního zástupce Matuly zajistili plombou Toběrnému majetek ve výši 24,2 milionu korun. Toběrný se během prošetřování kauzy však pokusil údajně vybrat značnou část hotovosti ze svých účtů. „Ve zjevné reakci na předchozí zajišťovací usnesení začal vybírat prostředky (22 výběrů částky 1,5 milionu korun provedených dne 30.6. 2014) a byla dána důvodná obava, že tímto jednáním mohl zmařit uložení případného trestu propadnutí náhradní hodnoty,“ uvedl podle serveru Lidovky.cz státní zástupce.

Toběrného právník Roman Lamka však má pro vývěry hotovosti vysvětlení. O nějaké „odklánění“ majetku prý nešlo. „Na začátku měsíce července 2014 vdával dceru a zmiňovaná částka byla vybrána jako věno, které jí otec dlouhodobě spořil za tímto účelem ze své mzdy,“ tvrdil právník. Toběrný má s manželkou a taktéž lékařkou Kateřinou dceru a syna, oba jsou již dospělí.

jetstream ( 25. května 2015 18:35 )

Zajimave, ze mu obstavili vsechen majetek, to napriklad mistr smRath nema, pry jenom cast v hodnote prepokladane sumy co nakradl

istyl ( 25. května 2015 18:19 )

zlodeji...ale to se šíří v nemocnicnich jako mor...ještě nemate prijimaci zpravu a uz sestra(asi doktor si netroufne-jak ktery)vyzyvá : sponzorsky dar!!...za co? ptam se, ještě nic jste mi nedelali a krom toho si platim pojisteni...sponzorsky dar, sponzorsky dar...maji dost z mého pojisteni...

msml20 ( 25. května 2015 18:04 )

Je to hrůza, nejhorší ale je, že jeden kryje druhého a co prohlašují a radí je opak toho co udělají.Byrokracie až na prvním místě.

wallster ( 25. května 2015 18:02 )

 to ta jeho dcera musí být pěkná škeble, když musí mít věno aby si jí někdo vzal

vvogh.t ( 25. května 2015 17:57 )

dobytek doktorskej nenažranej

Zobrazit celou diskusi