Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Izraelský expremiér za mřížemi: Olmert dostal za korupci osm měsíců

Izraelský expremiér Olmert dostal za korupci osm měsíců ve vězení
Izraelský expremiér Olmert dostal za korupci osm měsíců ve vězení  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
25. května 2015
08:33

Na osm měsíců poslal dnes izraelský soud do vězení expremiéra Ehuda Olmerta za přijetí úplatku od amerického podnikatele Morrise Talanského. Vinným ho soud shledal již na konci března. V jiném korupčním procesu si 69letý Olmert už loni od soudu odnesl šestiletý trest vězení.

Státní zástupce požadoval trest ve výši 8 až 18 měsíců. Úplatky údajně Olmert přijímal v letech 1993 až 2006, kdy působil jako jeruzalémský starosta a ministr průmyslu a obchodu. Americký podnikatel Talansky mu údajně v obálkách během 15 let předal několik set tisíc dolarů.

Při projednávání případu v roce 2012 soudci Olmerta viny zprostili, v opakovaném procesu s novými důkazy ho ale nakonec shledali vinným. Olmertův obhájce už oznámil, že se proti rozsudku odvolá.

Nejvyšší izraelský soud nyní projednává odvolání v druhé Olmertově úplatkářské kauze, v níž hrozí expremiérovi šestiletý pobyt za mřížemi.

Kvůli dvěma obviněním z korupce opustil Olmert v roce 2009 post předsedy vlády, který zastával tři roky. Procesy považuje za vyřizování politických účtů. Jeho odstoupení uvolnilo místo pravicové vládě Benjamina Netanjahua, která nepokračovala v Olmertově mírové politice s Palestinci.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi