Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vzácné obrazy Kubišty a Filly: Vydražilo se přes 100 milionů!

Autor: ČTK - 
24. května 2015
19:42

Aukce uměleckých děl podruhé v historii českého trhu překonala 100 milionů korun. Při společné dražbě Galerie Kodl a Aukční síně Vltavín na Žofíně v neděli padla řada rekordů.

Nejvýše vydraženým dílem byla Žena s kočárkem od Bohumila Kubišty, za kterou nový majitel zaplatí 11,6 milionu korun plus provizi. ČTK to sdělila Veronika Pavlíková z Galerie Kodl.

Novinkou, ve které hodlají oba domy pokračovat, byla spolupráce s Centrem Paraple. Nadační centrum obdrží výtěžek z prvních deseti položek, které se z vyvolávacích 400 000 korun v aukci vyšplhaly na dvojnásobných 800 000 korun. Prodalo se všech deset položek.

Kubišta je jedním z nejdůležitějších představitelů české moderny. Ženu s kočárkem namaloval ve svých 24 letech a patří do souboru děl, v nichž se malíř vyrovnával s podněty umění Vincenta van Gogha a Edvarda Muncha. Kubišta zemřel krátce po konci první světové války ve věku 34 let.

Českými aukcemi v posledních patnácti letech prošlo pouze deset Kubištových obrazů, některé z nich opakovaně. Malířovým rekordem nadále zůstává Zátiší, které se před dvěma lety prodalo za 15,7 milionu korun.

Mezi celkem 450 předměty dnes bylo i rané dílo Emila Filly s názvem Kytarista, které reprezentuje počátky analytického kubismu. Obraz se vyvolával za sedm milionů korun a kladívko se zastavilo na osmi milionech korun. Fillovým aukčním rekordem je obraz Malíř prodaný v roce 2013 za 17,5 milionu korun.

Největším překvapením aukce ale bylo dílo Radimského z jeho nejlepšího období kolem roku 1900. Vyvolávací cena byla stanovena na 900 000 korun a odhad dosahoval 1,7 milionu korun, nakonec se ale prodal za 4,5 milionu korun plus provizi, což je autorův rekord. Krajina s jarní atmosférou je ukázkou autorova osobitého francouzského impresionismu.

Rekordní prodeje dnes překonala celá řada autorů, mezi nimi Václav Brožík, Joža Úprka, Robert Piesen, ale také dosud žijící Jaroslav Róna. Velký cenový nárůst zaznamenala kniha Josefa Váchala Ďáblova zahrádka aneb přírodopis strašidel, o kterou se strhl souboj končící na 1,7 milionu korun.  

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi