Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Policista zastřelil dva černochy, soud ho zprostil viny: Verdikt vyvolal nepokoje

Autor: ČTK - 
24. května 2015
10:37

Americký soud zprostil viny policistu Michaela Brela, který v roce 2012 po automobilové honičce v ulicích Clevelandu střílel na neozbrojený černošský pár Timothyho Russella a Malissu Williams. Verdikt padl v sobotu a vyvolal protesty před soudní budovou, napsal server BBC.

Veřejnost v USA je nyní mimořádně citlivá na případy policejního násilí – incidenty, kdy po zásahu bělošských policistů umírali černoši, vyvolaly rozsáhlé demonstrace například ve Fergusonu, Baltimoru či New Yorku.

Clevelandský policista Michael Brelo, běloch a bývalý příslušník námořnictva, čelil obžalobě z úmyslného zabití dvou lidí. Timothy Russell a Malissa Williams zemřeli ve svém autě po automobilové honičce. Policisté, kteří je pronásledovali, na ně vystřelili nesčíslněkrát. Stíhán byl ale pouze Brelo, který po zastavení podezřelého vozu vylezl na jeho kapotu a třináctkrát na ně vystřelil skrze čelní sklo.

„Brelo jednal v podmínkách, které jsou obtížně představitelné i pro zkušeného policistu. Byl v noci na neznámém místě, kolem zaznívala střelba a sirény, oslňovala ho světla. Nevystřelil unáhleně ani nestřílel na evidentně neozbrojenou osobu,“ uvedl v rozsudku soudce John O'Donnell.

Verdikt ale rozzlobil demonstranty, kteří čekali na výsledek procesu před soudní budovou. Menší skupina protestujících pak za asistence policejních těžkooděnců vyšla do ulic. Policie zatkla nejméně tři lidi poté, co někdo rozbil výklad jedné z restaurací.

Mnoho Afroameričanů i amerických obhájců lidských práv je přesvědčeno, že policisté neoprávněně používají násilí proti etnickým menšinám. Utvrdila je v tom řada případů z nedávné doby, kdy černoši umírali rukou bělošských policistů.

Poslední vlna protestů se rozhořela v Baltimoru, kde po zatýkání zemřel mladík Freddie Gray. Z vraždy byl letos v dubnu obviněn policista v Jižní Karolíně, který střelil do zad muže po běžné dopravní kontrole.

Zřejmě nejznámější je ale případ z Fergusonu, kde loni bělošský policista Darren Wilson zastřelil osmnáctiletého neozbrojeného černocha Michaela Browna. Následné masové nepokoje zesílily poté, co policista nebyl obviněn z žádného trestného činu.

st.rec ( 24. května 2015 16:56 )

jura1-souhlasím-máme to tady skoro stejně a některým to nevadí.'postižení a demonstranti' trochu víc nepochopili co je chování v mezích zákonů a mají jen svoje práva,požadavky,touhy a povinnosti žádné.Fuckt děs-běs.

gogo ( 24. května 2015 12:21 )

V Americe černochy stále berou ve většině případů jako podřadnou rasu. Byť Obama by nás mohl přesvědčovat o opaku. Ale je tomu prostě tak. A zabít dva neozbrojené černochy a být osvobozen ? Co k tomu říci ..

jura1 ( 24. května 2015 11:30 )

Povalečů,zlodějů na sociálních dávkách, by mělo ubývat daleko více, jelikož jsou pro tento způsob života od mládí vychovávány. Myslí si, že je povinnost slušných lidí je živit a na oplátku je přepadávají a okrádají, kde se dá zvláště starší osoby. Je velice smutné z nich pomalu dělat hrdiny a spravedlnost odsuzovat.

Zobrazit celou diskusi