Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Rychvaldu se zřítil dům, ve kterém byla celá rodina: Dcery unikly smrti jen o vlásek!

Autor: shp, kru - 
22. května 2015
17:36

V jedné vteřině se jim zřítil dům a oni tak přišli o střechu nad hlavou. Smutná událost rodiny Švachových však mohla být o poznání tragičtější. V obýváku, který se sesunul jako první, si jen krátký okamžik před neštěstím hrály sestry Adélka (15) s Anetkou (7). Jejich otec Zdeněk (43) je však naštěstí zavolal do pokoje a zachránil jim tak život.

Čtyřčlenná rodina Švachových z Rychvaldu zázrakem přežila pád části domu. Za sesunutí stěn může živnostník, který dům obkopal a chtěl jej odizolovat. Rodina přišla během vteřiny o střechu nad hlavou. Zůstaly jí jen dluhy.

Na infarkt je zralý zahradník Zdeněk Švacho. Před třemi lety s manželkou Sylvou koupil dům. Nyní o něj přišel. „Koupili jsme dům na hypotéku. Netušili jsme, že nám prodejci lhali a že se do domu tlačí voda. Proto jsme si najali živnostníka, který začal okolo domu pokládat fólii,“ řekl exkluzivně Blesk.cz Zdeněk Švacho.

Jeho dvě dcery Adélka (15) s Anetkou (7) unikly o vlásek smrti. „Hrály si v obýváku. Řekl jsem jim, ať jdou do pokoje. O pár minut později se ozvala strašná rána. Všude byl prach a spadl kus domu. Myslel jsem, že se mi vše zdá,“ konstatoval Zdeněk.

Z rodiny se prakticky během chvilky stali bezdomovci. „Statik nařídil dům zbourat. Hasiči nám pomohli vynosit doklady a cennosti. Pak nám k domu zakázali vstup. Máme hypotéku, jednu školačku a starší dceru čeká střední škola. Asi pochopíte, že se pokouším některé další věci zachránit,“ prozradil Švacho.

Rodina netuší, z čeho bude žít. Zdeněk je zahradník a jeho manželka prodavačka. Hypotéku za dům, který zbourají, budou muset platit dál. „Jsme úplně na dně. Část věcí se podařilo zachránit, ale chybí nám peníze, abychom si mohli zajistit náhradní bydlení,“ řekli Švachovi. V případě, že jim chcete pomoci, můžete zaslat finanční dar na účet: 132766008/0300.

akublender ( 22. května 2015 22:29 )

Blesk nás tahá zase za nos - nemovitost musí být pojištěná, jinak na ní nedostanou hypotéku, pojistka se vinkuluje bance. Takže pojistnou událostí mají vyřešenou hypotéku. Zbytek se jim vyplatí z pojistky domácnosti. Kdyby tu byl normální právní řád, tak by mohli zažalovat realitní kancelář a původního majitele, ale jsme bohužel v ČR. Každopádně na tomhle případě jen tratí na úrocích hypotéky, nic jiného. Alespoň z pohledu peněz. Z lidského pohledu je to fakt katastrofa a tohle by si měl někdo odskákat.

taktone ( 22. května 2015 20:44 )

Já tedy nevím, ale město Rychvald by jim mohlo přidělit státní byt, případně Bohumín, ne???

ljubaa ( 22. května 2015 19:01 )

Jak je vidět, podle domu je vykopaný výkop. Pokud dělali neodborně odkop kolem domu, tak narušili statiku a zeď to nevydržela a praskla. Bohužel tyto domy nemají většinou ani základy a jak se do nich sahne, tak zdi padají.

abcd.adcb ( 22. května 2015 18:46 )

Drž hubu, řiťopichu!

stellastella ( 22. května 2015 18:32 )

a jak uvadi lesni.i zivnostnik by mel byt pojisten.

Zobrazit celou diskusi