Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak se stát nevěstou džihádistů: 16leté dívce zmařili cestu do Sýrie, lákala ji tam sestra

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
22. května 2015
09:27

Ve Velké Británii předešli odletu teprve 16leté dívky za džihádisty do Sýrie. Lákala ji starší sestra, která tam již odešla před rokem. A dávala jí rady, jak postupovat při útěku do Islámského státu.

Britská policie na základě pátrání listu Daily Mail zmařila pokus 16leté dívky odcestovat do Sýrie, kde se chtěla provdat za bojovníka radikálního hnutí Islámský stát (IS).

K cestě ji nabádala sestra, která se k islamistům přidala před rokem.Na internetu vystupuje pod jménem Fatima. Komunikace mezi sestrami se odehrávala šifrovaně přes aplikaci v mobilním telefonu. Dívka plánovala, že příští týden ve středu po zkouškách ve škole odletí do Švýcarska a následně do Turecka, přes které překročí hranici do Sýrie.

Do konverzace, jejímž cílem bylo rekrutovat nové nevěsty pro radikály, se zapojil i Daily Mail, jehož redaktor se vydával za 16letou dívku. Deník následně vše oznámil policii, která proti plánované cestě zakročila. Cesta byla podle Daily Mailu naplánována do nejmenších podrobností.

V rozpisu bylo vše od setkání s „náborovou spolupracovnicí“ a nákupu letenek přes rady, jak projít kontrolami, až po rozpis autobusového spojení z Istanbulu na východ Turecka a překročení hranice za pomoci převaděče z řad islamistů. Mezi doporučeními bylo například to, aby dívka odletěla v západním oděvu a aby u sebe neměla žádné předměty odkazující na islám.

Evropské země se potýkají s odchodem svých občanů do Sýrie, kde se připojují k Islámskému státu. Evropská unie tuto praxi považuje za velké bezpečnostní riziko, neboť po svém návratu do vlasti mohou zradikalizovat další lidi. Britská rozvědka odhaduje, že z Británie odjelo do Sýrie přes 700 lidí, z nichž polovina se již vrátila. Většina z nich se v Sýrii připojila k IS. Britských žen se k radikálům dosud přidalo podle expertů asi šest desítek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi