Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Manželka mu unesla dceru Aničku do Ruska! Za Zdeňka bojují soudy i Zeman

Otec s dcerou Aničkou
Otec s dcerou Aničkou  (Autor: reprofoto ČT)
Autor: ČTK - 
21. května 2015
22:48

Odvolací soud v Petrohradu v březnu rozhodl, že Zdeněk Hromádka, český otec, jehož dceru odvezla ruská matka před lety do Ruska, má na kontakt s dítětem právo. Uvedla to dnes Česká televize. Hromádka se několik let marně domáhá vrácení své dcery do Česka, neviděl ji přes čtyři roky. 

Závěrem loňského roku uspěl i u Evropského soudu pro lidská práva. Rusko podle rozsudku tohoto soudu ve Štrasburku porušuje právo otce i dcery na rodinný život, má proto zjednat nápravu a navíc zaplatit skoro půl milionu korun jako odškodnění. ČT již dříve uvedla, že exmanželka setkání otce s dcerou brání, dívku odvezla a „ukrývá v Rusku, chráněna tamními úřady“. 

Manželství Zdeňka Hromádky a jeho ruské manželky Olgy se rozpadlo na sklonku roku 2007, kdy žena podala žádost o rozvod. Český soud sice už tehdy svěřil předběžným opatřením jejich dceru Annu do péče otce, Hromádková ale s dcerou vycestovala do Ruska a už se nevrátila. 

V roce 2012 nabyl právní moci rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 4, jenž dceru svěřil do výchovy otci. Ruské soudy ho ale neuznaly a dívka zůstává s matkou. České ministerstvo spravedlnosti se snaží zajistit alespoň prozatímní styk otce s dcerou. 

V květnu 2013 tehdejší český premiér Petr Nečas během návštěvy Ruska požádal předsedu ruské vlády Dmitrije Medveděva o pomoc v řešení případu. ČT dnes uvedla, že o případ se osobně zajímá i prezident Miloš Zeman. Při své nedávné návštěvě Moskvy se na Zdeňka Hromádku a jeho dceru ptal českého velvyslance v Rusku. „Pan prezident se především soustředil na setkání s českým velvyslancem, kterého požádal, aby v této věci dále postupoval a především se zajímal o podrobnosti,“ řekl ČT hradní mluvčí Jiří Ovčáček. 

wallster ( 23. května 2015 10:54 )

 to matce schvaluju. soudy ať si pindaj co chtěj! mě baví ti otcové co se o syna začnou zajímat až tehdy, když dostanou kopačky, nebo pokud si ta rozvedená dovolí najít nového přítele. to je pak rána pro uraženého pitomce. to pak pláče do médií jak mu dítě chybí a jak ho potřebuje vidět. soudy bohužel na tuhle komedii slyší. bych nějakou střídavou péči zrušil.

petrkramnypresident ( 22. května 2015 08:55 )

Tady ovšem k žádnému odebrání dětí nedošlo. Dítě je stále s jedním z rodičů. Že ho ten druhý nevidí je běžné i u nás, i když je to samozřejmě negativní věc.

turan ( 22. května 2015 06:55 )

Blbče!O o odoberaní detí sa denne píše napríklad o Nórsku,Anglii!

asijo ( 22. května 2015 05:14 )

Kdyby se to stalo v americe,tak se o to nedozvíme,ale je nutné špinit Rusko.

Zobrazit celou diskusi