Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ruská vzdušná provokace: Švédské stíhačky startovaly kvůli letounům z Východu!

Švédsko ve čtvrtek vyslalo své stíhačky ke dvěma ruským vojenským letounům. (Ilustrační foto)
Švédsko ve čtvrtek vyslalo své stíhačky ke dvěma ruským vojenským letounům. (Ilustrační foto)  (Autor: Blesk - Martin Sekanina)
Autor: ČTK - 
21. května 2015
19:36

Švédsko ve čtvrtek vyslalo své stíhačky ke dvěma ruským vojenským letounům, které se nad Baltským mořem přiblížily k švédskému vzdušnému prostoru. Armáda typ ruských letounů neupřesnila, ale podle švédského deníku Dagens Nyheter šlo o bombardéry Tupolev Tu-22M.

Mluvčí švédské armády Jesper Tengroth řekl, že ruské letouny ve čtvrtek ráno v mezinárodním vzdušném prostoru přiblížily k ostrovu Öland.

Vrchní velitel švédských ozbrojených sil Sverker Göranson švédskému rozhlasu řekl, že šlo o "jasné znamení" zvýšené ruské vojenské aktivity v regionu a "evidentní signál vnějšímu světu".

Incident se odehrál den před zahájením cvičení leteckých sil Arctic Challenge 2015, kterého se v regionu zúčastní i zhruba stovka amerických stíhaček, ale také letouny z Finska a Švédska.

Některé evropské státy v posledních měsících opakovaně hlásí četné incidenty s ruskou armádou, především jde o údajná narušení vzdušného prostoru či lety ruských vojenských strojů v blízkosti hranic.

Švédsko na konci loňského roku provedlo největší podmořské pátrání od konce studené války po údajné cizí ponorce, která podle Stockholmu narušila výsostné vody země. Obdobné narušení nedávno ohlásilo Finsko.

 

Samo ( 6. března 2017 18:46 )

Kolem Číny je to úplně něco jiného. Číňané si přivlastňují kvůli ropě pod mořským dnem buď oblasti mezinárodních vod, kudy vedou trasy námořních lodí anebo dokonce si přivlastňují území v oblasti výsostných vod svých sousedů.

Samo ( 6. března 2017 18:29 )

Ruská letadla v takových případech mají zásadně vypnutou identifikaci a na rozdíl od Američanů na to nezapomínají, protože tak činí úmyslně.

Samo ( 6. března 2017 18:26 )

Ano, ale musí být na příjmu a ne mít ho vypnutý a nereagovat na upozornění, jak je zvykem u ruských letadel, které se pohybují v blízkosti hranic svých sousedů a evidentně se snaží v lepším případě zkoumat jejich připravenost k protiakci a v horším provokovat. Ale jsou to Rusové a ti lepší nebudou. Jinak se nedivím, že Ukrajina zažalovala Rusko u Mezinárodního soudu v Haagu. Ten vlekoucí se konflikt Rusové udržují, aby co nejvíce zdecimovali ukrajinskou ekonomiku a přitom zanedlouho nebudou mít sami co do huby. Stačí jeden či dva neúrodné roky a bude po Rusech.

rudyptak48 ( 22. května 2015 12:06 )

Umíš i něco jiného než nadávat? Asi ne. To tě ve VUML asi neučili.

rudyptak48 ( 22. května 2015 11:18 )

Krakonoši, ty si snad expert na všechno. Přestaň už kopírovat ty odkazy. Tvé vlastní názory nestojí za nic. Každý tady ví, že si zastánce komoušů a socanů. Mohl bys být poněkud slušnější ve vyjadřování, lupenproletáři!!!

Zobrazit celou diskusi