Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

České reportérky se vrátily z islamistického pekla: Kdyby nás našli, ohrozilo to všechny

Autor: et - 
20. května 2015
18:59

S válkou, násilím a zničenými lidskými životy se setkaly fotografky Jarmila Štuková (35) a Lenka Klicperová (38). Byly totiž měsíc v Iráku a Sýrii na územích, která Kurdové brání před krvelačným Islámským státem (IS).

V rámci projektu Archa pomoci, který shání finanční pomoc pro uprchlíky před IS v Iráku a Sýrii, se obě fotografky vydaly zmapovat situaci na bojišti. „Uprchlíků přibývá a co jsme viděly, o tom se nám ani nezdá,“ řekla Blesku Jarmila Štuková.

Na dohled islamistům

Kurdští bojovníci pešmergové děvčata vzali na bojovou linii, kde 50 metrů od nich byli bojovníci IS! „Skrývaly jsme se, aby nás IS nezahlédl, aby nevěděl, že jsou tam dvě Evropanky. Jinak by to ohrozilo všechny,“ vyprávěla Lenka Klicperová.

„Městská válka je strašně nebezpečná. Jsou tam spousty odstřelovačů a vy musíte přeběhnout volné prostranství. Je to jak v akčním filmu, jen je to reálné. A není to úplně legrace,“ dodala.

Osm měsíců znásilňování

Válka vyhnala z domovů statisíce lidí, a mnozí si prožili nepředstavitelné útrapy. „Setkaly jsme se tam se dvěma jezídkami, které osm měsíců denně brutálně znásilňovali dva muži z IS. Nejsou schopny mluvit o tak intimních věcech, je to pro ně nepříjemné. Pláčou a mohly by být zabity i někým z rodiny, kdyby se to dozvěděl,“ uvedla Jarmila.

Dobrých konců v osudech uprchlíků je podle ní jako šafránu. „Pozitivní konec je, když tam třeba sedí kamarádky a řeší, že všem zabil IS manžela, ale té jedné třeba ne. Tak z toho jsou šťastné,“ dodala.

fotrpjotr ( 21. května 2015 00:52 )

Tak si zapíchaly a jely domů,snad se tu o nich už nebude nikdy psát,nikoho ty jejich zvratky nezajímají.

makmark ( 21. května 2015 00:36 )

nebo se nechat vyfotit s uřezanými palicemi

makmark ( 21. května 2015 00:34 )

taky mám stejný pocit

vivienca ( 20. května 2015 22:02 )

Jejich modelkovské pózování s širokými úsměvy ve válečné zóně je opravdu velmi nepatřičné. Cítím z nich vše jen ne skutečnou empatii s osudy těch nešťastných lidí.

gogo ( 20. května 2015 21:46 )

Ale no tak paní Altmanová.. Proč to pohoršení ? Vždyť je to bulvár. Žumpa žump. Co by jste zde očekávala ? Filozofické diskuze ? Buďte ráda, že Ti zde diskutující ještě umějí alespoň troch číst a psát. Vždyť značná část z nich jsou ještě adolescenti. Rozum snad dostanou později. Tak je hned neodsuzujte..

Zobrazit celou diskusi