Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nový objev v Brně: Demenci nezpůsobuje jen stárnutí mozku

Neurolog Gorazd B. Stokin objevil nové a neobvyklé autoimunitní onemocnění
Neurolog Gorazd B. Stokin objevil nové a neobvyklé autoimunitní onemocnění  (Autor: archiv Blesku)
Autor: Iva Dvořáková - 
20. května 2015
21:08

Nové a neobvyklé autoimunitní onemocnění objevil ředitel brněnského Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny neurolog Gorazd B. Stokin se svými kolegy ze Španělska a USA. Nemoc má rychlý průběh a nemocný se stává absolutně bezmocným.

„Překvapilo nás, že vznik demence může být ovlivněn i selháním tolerance k vlastním imunitním buňkám. Prvními příznaky jsou hyperaktivita, průjmy a zvracení. Brzy se přidá ztráta orientace a koordinace pohybů, ztráta řeči, zraku a paměti,“ vysvětluje dr. Stokin a Blesku vypráví o tom, jak na novou formu demence přišel.

Za půl roku ležák

„Pacientovi bylo 52 let. Šlo o velmi aktivního člověka, podnikatele. Trpěl anorexií, měl velké bolesti břicha a průjem. Příčinu se nepodařilo zjistit. O měsíc později bolesti břicha a průjem ustoupily, pacient se stal postupně zmatený a agresivní, trpěl bludy a zrakovými halucinacemi, nadměrně se lekal zvuků.

Nejrůznější vyšetření příčinu neukázala, nasazená léčba na pár týdnů pomohla, postupně se však stav pacienta opět zhoršil až do nehybnosti. Po nasazení nové léčby se však jeho stav opět zlepšil a po šesti měsících byl pacient zase zcela zdráv. O rok později však přišla recidiva, za několik týdnů zůstal již pacient upoutaný na lůžku a zemřel na zánětlivé onemocnění plic. Překvapující bylo, že ani ne po půl roce z něj tato nemoc udělala člověka neschopného řeči i chůze,“ přiblížil Stokin.

Vývoj nové léčby

Doposud byli pacienti s touto (do té doby neznámou) nemocí léčeni jako pacienti s »běžnou« demencí. Až zmíněný objev dr. Stokina, který mohl zkoumat mozek zemřelého pacienta, upozornil na to, že jde o autoimunitní onemocnění.

Předmětem dalšího výzkumu tedy bude hledání optimální léčby a prevence nemoci. To však bude ještě nějaký čas trvat. Také je důležité proškolit lékaře, aby o nemoci věděli, dokázali ji rozpoznat.

Touto formou demence trpí hlavně lidé středního věku. Rizikovou skupinou jsou i ženy kolem 20 let věku s karcinomem vaječníků. Při včasném záchytu se ukazuje jako úspěšná léčba kortikosteroidy. Ženám s rakovinou vaječníků je potřeba je odstranit.

Zobrazit celou diskusi