Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zamilovala se do něj ve vězení a čekala. Teď je Lukáš volný, bude svatba!

Autor: František Prachař - 
20. května 2015
14:46

Lukáš Nečesaný seděl v cele věznice Mírov téměř dva roky za pokus o vraždu kadeřnice z Hořic v Podkrkonoší. Na základě nepřímých důkazů byl odsouzen ke 13 letům. Nyní Nejvyšší soud tento rozsudek zrušil. Venku, na svobodě, na něj celou dobu čekala dívka, která se do něj zamilovala tak říkajíc na dálku – díky dopisům, které si oba začali psát.

Veronika Bartošová (22) poznala Lukáše už jako malá holka. Její maminka se ještě jako dospívající slečna přátelila s vrstevnicí – budoucí Lukášovou matkou Šárkou – a tohle pouto jim vydrželo dodnes. A tak spolu obě rodiny často trávily dovolené, navštěvovaly se, chodily na výlety, koncerty i do společnosti.

Jenomže mezi Veronikou a Lukášem se tehdy ještě nic neodehrálo. „Pro mě byl jako každý jiný kluk, lezli jsme spolu sice po horách někde v Rakousku, ale kolem mě byla mamka s taťkou, kolem něj taky a byli jsme všichni jako velká rodina. A já Lukáše asi jako bratra taky brala,“ říká Veronika dnes. Zlom nastal po Lukášově zatčení a obvinění z pokusu o spáchání loupežné vraždy zvlášť zavrženíhodným způsobem.

„To mi k němu nesedělo, on není člověkem, který by něco podobného mohl udělat. Znám ho víc než osm let, věřím mu,“ tvrdí. U nich doma o Lukášově případu hodně hovořili, a když se Veronika dozvěděla, že za ním jeho rodiče pojedou na Mírov, poprosila, aby ji vzali s sebou.

První dopis

Ještě předtím napsala Lukášovi dopis, takový »obyčejně zdvořilý« a povzbuzující. Na návštěvě mohou být nejvýš čtyři lidé, a tak jsem se do limitu vešla, to už tam Lukáš byl měsíc,“ vzpomíná na svoji první cestu na Mírov. Když Lukáše uviděla na druhé straně stolu, v hovorně a za dozoru stráže, zažila šok a něco se v ní hnulo.

„Byl to strašný pocit, vědět, že se dívám na nevinného.“ Veronika v té době už detailně znala celý Lukášův případ a to ji jen utvrdilo v tom, že na Lukášovi je páchána křivda. „Začala jsem mu potom psát pravidelně, on odpovídal. Dopisy vám neukážu, jsou hodně osobní, ale můžu říci, že jsme se do sebe zamilovali díky nim,“ prozradila Veronika. Dopisy si vyměňovali denně.

Od té doby byla za Lukášem mnohokrát, těšila se na každý jeho telefonát. Lukáš měl právo na dva desetiminutové týdně a spravedlivě je dělil mezi Veroniku a svoji maminku. 

„Zrovna mu chystám balíček, má na něj podle vězeňského řádu právo. Posílám mu nějakou drogerii a hlavně čokoládu, bonbony a sušenky. Na sladkosti čeká především,“ svěřila Veronika minulý týden Blesku. To ještě netušila, že brzo bude všechno jinak…

Vyprávěla o jejich schůzkách v hovorně Mírova, kde však byli pořád pod dozorem. „Možná se to brzy změní. Když Lukáš dostane tři pochvaly za sebou, má nárok na pětihodinovou intimní schůzku v soukromí, bez dozorců a kamer,“ vysvětlovala Veronika, která si jen těžko mohla představit, že brzo bude moct být s Lukášem sama, bez dozoru, o samotě…

Lukáše totiž osvobodil Nejvyšší soud, který zrušil 13letý trest, který mu byl udělen za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích. Veronika samozřejmě byla přítomna u soudu. Držela mu palce, věřila, doufala a z lavice pro veřejnost mu posílala pohledy plné podpory a úsměvy.

Jakmile soud rozhodl, rozplakala se stejně jako Lukášovi rodiče. Hned potom se naklonila ke svému vyvolenému a konečně ho směla políbit. Lukáš jí polibek se šťastným úsměvem opětoval.

Bude svatba?!

Nyní budou mít čas jen na sebe a možná že dojde i na uskutečnění jejich velkého plánu. Lukáš s Veronikou berou svoji známost víc než vážně. Oba věří, že jsou na světě jeden pro druhého a jsou rozhodnuti, jakmile to půjde, vzít se. „Pořád věřím, že Lukáše pustí na svobodu. Je nevinný, mockrát jsme ten jeho případ při návštěvách rozebírali a já vím, že to udělat opravdu nemohl a neudělal,“ tvrdí rezolutně Veronika a dodává: „A i kdyby se nic nezměnilo, tak si ho vezmu ve vězení.“

Lukáš je pro ni inspirací, svěřuje se mladá žena. „Když se mi do něčeho nechce nebo musím udělat něco, co bych nejraději odložila, vzpomenu si na něj. Na to, co musí vydržet on, a jdu do toho.“ Netají, že se kolem ní točí nápadníci. „Nikdo ale není jako Lukáš,“ shrnuje. A na důkaz síly vůle svého snoubence říká to, co ještě nikdy veřejně neřekla. „Představte si, že mu ve vazbě policisté slibovali, že když se přizná, dostane jenom šest let. Odmítl to, nezlomili ho.“

dzambulka007 ( 24. května 2015 13:26 )

Já myslím, že to nejsou růžové brejle, prostě blbá blondýna, která si myslí, že bude zajímavá. KDO CHCE KAM...

rian51 ( 21. května 2015 17:33 )

vyčuranost po matce hlavně že má prstýnek BLBKA primitivní

rian51 ( 21. května 2015 17:30 )

vrána k vráně sedá. Stejné i s Donatelou alias Švagrová z Příbrami. Na co ji nestačila její pí...tam nastrčila dceru. Učí se ale rychle

aaobcanka ( 21. května 2015 14:21 )

Kluk, synáček prominentních rodičů na maloměstě, šel prý z finančního průšvihu do průšvihu. Tak nevím, ale intuice mi při pohledu do jeho očí napovídá, že to možná bude potencionální vrah.

ikolop ( 21. května 2015 14:18 )

Bodejď by si holka nevzpomněla na dětství s tímto možným vrahem, když jeho fotr, ředitel okresní nemocnice, údajně vytuneloval milióny ....

Zobrazit celou diskusi