Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Michalákové chce norská sociálka zakázat kontakt se syny úplně. Našli si další výmluvu

Autor: ČTK, simao - 
20. května 2015
12:03

Už takhle syny skoro nevídá. Norský úřad péče o dítě Barnevernet však trvá na úplném zrušení kontaktu chlapců Michalákových s rodinou, pokud komise nevyhoví žádosti o adopci mladšího syna Davida pěstouny. Našli si k tomu další a poněkud podivnou výmluvu.

Norský úřad péče o dítě Barnevernet trvá na zrušení kontaktu chlapců Michalákových s rodinou, pokud komise nevyhoví žádosti o adopci mladšího hocha pěstouny.

Česká matka, které norská sociální služba odebrala oba syny v květnu 2011, má být zbavena rodičovských práv k oběma dětem. Otci mají zůstat práva ke staršímu synovi. V tiskové zprávě to dnes uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Čím zdůvodnilo to, že by měl být kontakt české matky se syny úplně zrušen? Našli si další výmluvu. Prý je hlavním důvodem postupu úřadu zveřejnění případu! Úředníci Barnevernetu podle Ministerstva práce a sociálních věcí sledovali veřejné dění od loňského jara... Jako by zveřejnění případu a zapojení osobností z českého veřejného i politické života úřad zneklidňovaly. Stal se ostře sledovaným i mezi vrcholnými politiky, podporu Evě Michalákové vyjádřili i prezident Zeman a premiér Sobotka.

Dalším důvodem pro přerušení kontaktu pak podle Barnervernetu má být to, že prý Eva Michaláková odmítla vydat pasy dětí pěstounům.

Přesto ministryně Michaela Marksová považuje navrhovaná opatření za neadekvátní současnému stavu podmínek v biologické rodině. „Za svůj resort budu koordinovat kroky směřující proti nedůvodnému prosazení navrhovaných opatření,“ uvedla. Na březnovém jednání v Oslu byla česká strana ujištěna, že osvojení chlapců kvůli zájmu biologické rodiny nepřipadá v úvahu a že medializace případu nebude Evě Michalákové ke škodě. Najednou je to však problém…

Jen další nejasnosti

Podle ministerstva Barnevernet reagoval na dubnový návrh Michalákové na navrácení chlapců do rodiny. O obou návrzích bude nyní rozhodovat příslušná krajská komise. Český Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí zdůraznil, že ve zprávě českým úřadům z 22. dubna kromě zmínky o úvaze nad adopcí mladšího ze synů není informace o návrhu na zbavení rodičovských práv.

„Zůstává pro mě otázkou, proč ve zprávě není o návrhu Barnevernetu žádná zmínka, přestože byl v době doručení této zprávy zřejmě již podán. Norské orgány zatím tento nesoulad nevysvětlily,“ uvedl ředitel úřadu Zdeněk Kapitán. Proti úmyslu adopce se jeho úřad ohradil koncem dubna a dosud nedostal reakci norské strany.

Norská sociální služba odebrala děti v květnu 2011 pro podezření ze zneužívání a zanedbávání. Policie ale později případ odložila a žádné obvinění nepadlo. Norský soud nicméně považoval zjištění za závažná a rozhodnutí sociální služby potvrdil. Dnes devítiletý Denis a šestiletý David vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách. Matka je chce získat zpět, ale zatím s odvoláními neuspěla. Loni v prosinci požádala v Norsku znovu o přezkoumání případu. Podle norské advokátky by rozhodnutí mohlo padnout do poloviny letošního roku. Do řešení kauzy se před časem zapojila česká diplomacie.

Video Zeman pro Blesk: České děti v Norsku jsou jako v nacistickém táboře! - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Video Vzpomínky plné slz: Michaláková vypráví o tom, jak silné pouto mají její synové - TV Barrandov
Video se připravuje ...

abzk ( 20. května 2015 19:39 )

S kým bys tu výměnu chtěl dělat? Michalákové děti nemá Norsko, má je Barnevernet a tomu jsou nějací Norští mladiství parchanti u pérdele.

abzk ( 20. května 2015 19:35 )

Není to zase úplně jedno. Paradoxně proti Norsku by OSN měla podstatně větší šanci zakročit než proti soukromé autonomní společnosti.

zauber ( 20. května 2015 17:33 )

Já bych těm Norům nechal i tu Michalákovou. Ostatně, Moravanka nebo Norka, obojí zavání exotikou. Hlavně by byl klid.

lug70 ( 20. května 2015 16:29 )

To se lehko řekne neohlížet se na problémy s Norskem, když sem k nám Norové cpou peníze na kdejakou 3,14 a žije z toho nespočet neziskovek pod záštitou MPSV. http://www.fondnno.cz/o-fnno/ehp-a-norske-fondy-v-cr/ http://www.mpsv.cz/files/clanky/12792/prezentace_1.pdf

aaobcanka ( 20. května 2015 16:17 )

Tatranec ze Slovenska, co to meleš ? Kradou děti a jako Hitler je převychovávají, jelikož mají jen 4,7 obyvatel, jež se množí mezi sebou !

Zobrazit celou diskusi